Μπασούι Τοκούσο: Ο φωτισμένος ερημίτης που όλοι αποκαλούσαν «δάσκαλο»

Advertisement

Ο ερημίτης μοναχός της τεχνικής διαλογισμού ζεν πληροφορήθηκε κάποια στιγμή ότι ένας μαθητής του είχε συντάξει μια σύντομη βιογραφία του συνοψίζοντας τα διδάγματα και τις παραδόσεις του.

Ο ταπεινός δάσκαλος που δεν είχε γράψει στη ζωή του ποτέ και τίποτα έμοιαζε έκπληκτος από το γεγονός ότι κάποιος θεώρησε σημαντικά αυτά που είχε πει, αν και ήταν απρόθυμος να συμβάλει στο έργο του μαθητή του.

Όταν ο τελευταίος τον ρώτησε μια μέρα τι τίτλο θα ήθελε να πάρει το πόνημα, απάντησε αδιάφορα: «Το να τυπωθεί αυτό το πράγμα δεν είναι δική μου ιδέα. Τι όνομα μπορώ να βρω για ένα τέτοιο τραχύ μείγμα από λάσπη και νερό;».

«Λάσπη και νερό» τιτλοφορήθηκε λοιπόν το βιβλίο που απαθανατίζει το εξαίσιο δίδαγμα του βουδιστή μοναχού ως υπόμνηση λες στην εγγενή ασάφεια από τη μια και τη διαυγή καθαρότητα από την άλλη των λεγομένων του.

Ο μοναχικός δρόμος που ακολούθησε ο Μπασούι Τοκούσο, ο οποίος υπέβαλε τη ζωή του σε έναν ασκητισμό που επισκίαζε τις εξωτερικές εκδηλώσεις του βίου για χάρη της εσωτερικής πνευματικότητας, μπορεί να συνοψιστεί στο διαχρονικό ερώτημά του: «Ποιος είναι αυτός που ακούει, βλέπει και καταλαβαίνει;».

Όλα ξεκίνησαν όταν αναρωτήθηκε, παιδί ακόμα, «τι είναι αυτό που το λένε ψυχή;»…

Πρώτα χρόνια

bbsbsuuuiufufsfe2

Ο βίος του Μπασούι μοιάζει εξωτερικά λες και δεν συνέβη ποτέ τίποτα, μιας και η δική του περιπέτεια με τα εγκόσμια ήταν επιφανειακή, καθώς ο σκοπός της ζωής του ήταν ένα κακοτράχαλο μονοπάτι προς τη γνώση και την επιφοίτηση. Την ίδια ώρα, το μόνο πόνημα που αποκαλύπτει επιγραμματικά τα του βίου του, το «Λάσπη και νερό», σπανίως αναφέρεται στα επιτεύγματα ή τη δράση του, μιας και το μόνο που φαίνεται να το αφορά είναι να διηγηθεί το υπερβατικό μονοπάτι που ακολούθησε ακάματα.

Ο Μπασούι Τοκούσο γεννιέται λοιπόν το 1327 μέσα σε οικογένεια της κάστας των σαμουράι, αν και δεν θα διεκδικούσε ποτέ τα προνόμια της τάξης του. Η μητέρα του είχε ονειρευτεί ότι κυοφορούσε έναν δαίμονα και για να σπάσει η κατάρα εγκατέλειψε το νεογέννητο στο οικογενειακό κτήμα, όπου το βρήκε ένας υπηρέτης και το ανέθρεψε σαν δικό του.

bbsbsuuuiufufsfe4

Ο βιολογικός του πατέρας πέθανε όταν ο Μπασούι ήταν τεσσάρων ετών, προσυπογράφοντας λες μια «αδέσποτη» ζωή ορφάνιας, ατυχίας και μοναξιάς. Στην κηδεία του, ο μικρός Μπασούι αναρωτιέται για τη φύση της ψυχής και ρωτά τον ιερέα για τη θνητότητά μας, σκιαγραφώντας τις κατοπινές του αναζητήσεις.

Τα παιδικά του χρόνια περνούν χωρίς άλλες τραγωδίες και το μοναχικό αγόρι μαθαίνει να ζει μέσα στον στοχασμό του, αναζητώντας απαντήσεις στα προαιώνια ανθρώπινα ερωτήματα…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement