Η NASA επέσπευσε την αποστολή της να εξερευνήσει ένα $10.000 τετράκις εκατομμύρια μεταλλικό αστεροειδή

Advertisement

Η NASA προγραμμάτισε ταξίδι στο 16 Psyche- ένα αστεροειδή κατασκευασμένο σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλο, νικέλιο-σίδηρο.

Εκτιμάται ότι θα περιέχει 10.000 τετράκις εκατομμύρια δολάρια μόνο σε σίδηρο, αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να εξορύξουμε τα ορυκτά της ψυχής και να τα φέρουμε στη Γη.

Πήρε το όνομά του από την Ψυχή, μια ανθρώπινη μορφή στην ελληνική μυθολογία που κέρδισε την αθανασία.

Το 16 Psyche είναι ένας από τους πιο ογκώδεις αστεροειδείς που έχουν ανακαλυφθεί στη ζώνη των αστεροειδών μέχρι τώρα – ένας σκονισμένος δίσκος που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία

Εάν η NASA είναι επιτυχημένη στην αποστολή της, ο 16 Psyche θα δώσει στους ανθρώπους την πρώτη τους ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν κόσμο φτιαγμένο από σίδηρο – όχι βράχο ή πάγο.

Το διαστημικό πρακτορείο είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα δρομολογήσει την αποστολή ανακάλυψης του 16 Psyche το 2023, αλλά μόλις άλλαξε για το καλοκαίρι του 2022.

Είναι προφανώς μεγάλη αναμονή, αλλά αξίζει 100 τοις εκατό, γιατί μιλάμε για ένα αντικείμενο που είναι εντελώς μοναδικό στο Ηλιακό Σύστημα – ένας σχεδόν γυμνός πυρήνας σιδήρου.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως ο 16 Psyche έχει καταλήξει χωρίς ογκώδη ή παγωμένη επικάλυψη, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μια ή περισσότερες μαζικές συγκρούσεις την απομάκρυναν από το πυριτικό φλοιό και το μανδύα, αφήνοντάς το με μόλις 10% πυριτικό βράχο στην επιφάνεια σήμερα.

Η επόμενη ερώτηση είναι πώς ο τετηγμένος πυρήνας μέσα στον τώρα εξουδετερωμένο πυριτικό φλοιό κατέληξε να στερεοποιείται.

Ανυπομονούμε να απαντηθούν όλες οι απορίες και να σε γνωρίσουμε 16 Psyche!

 

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement