Δεκάδες πρώην υπάλληλοι της NASA θεωρούν την κλιματική αλλαγή “παραμύθι”

Advertisement

Δεκάδες πρώην υπάλληλοι της NASA, ανάμεσά τους επτά αστροναύτες της αποστολής Apollo, κατηγόρησαν την αμερικανική υπηρεσία ότι αμαυρώνει τη φήμη της με το να υποστηρίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

«Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί της NASA, πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, δεν είναι τεκμηριωμένες, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη χιλιάδες χρόνια εμπειρικών δεδομένων», αναφέρουν σε επιστολή τους με παραλήπτη τον κυβερνήτη της υπηρεσίας Τσαρλς Μπόλντεν. «Ζητούμε από τη NASA να σταματήσει να περιλαμβάνει αναπόδεικτες επισημάνσεις για το ζήτημα στα δελτία Τύπου και στις ιστοσελίδες της».

Στην ιστοσελίδα «Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής» της υπηρεσίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά εν τρίτο από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτό αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι το κλίμα στη Γη μπορεί να αλλάζει, όμως «η τρέχουσα τάση υπερθέρμανσης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος της προκλήθηκε πιθανότατα από τον άνθρωπο και εξελίσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς».

Ο επικεφαλής των επιστημόνων της υπηρεσίας Ουαλίντ Αμπνταλάτι απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι θέσεις της NASA έχουν πολιτική χροιά. «Η NASA δεν βγάζει συμπεράσματα ούτε διατυπώνει “ισχυρισμούς” πάνω στα ευρήματα μελετών», γράφει ο Αμπνταλάτι. «Εάν οι συντάκτες της επιστολής διαφωνούν με συγκεκριμένα επιστημονικά συμπεράσματα, τα οποία δημοσιοποίησαν επιστήμονες της NASA, τους ενθαρρύνουμε να μετάσχουν στη συζήτηση μέσω της επιστημονικής βιβλιογραφίας ή του δημοσίου βήματος».

Παρότι τα κλιματικά δεδομένα της NASA αυτά καθεαυτά δεν έχουν πολιτικό τόνο, πολλοί ερευνητές και αξιωματούχοι της τάσσονται κατά καιρούς ανοιχτά υπέρ της ανάληψης δράσης για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Χάνσεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλο ηθικό ζήτημα», στο ίδιο επίπεδο με τη δουλεία.

Στους 49 πρώην υπαλλήλους της NASA, οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή, συμπεριλαμβάνονται οι αστροναύτες της αποστολής Apollo Τζακ Σμιτ και Ουόλτερ Κάνιγχαμ, οι οποίοι ήταν ήδη γνωστό ότι αμφισβητούν την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση.

«Λυπάμαι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους», δήλωσε ο Καναδός βουλευτής των Φιλελευθέρων Μαρκ Γκαρνό, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα με την καναδική σημαία. Αναγνωρίζοντας ότι η επιστολή θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο από την κοινότητα των αμφισβητιών, εκτίμησε ότι «θα κάνει όσους πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή να αμφισβητήσουν την κρίση αυτών των 49 ανθρώπων».

ΠΗΓΗ

Η NASA εστιάζει στις καταιγίδες για πρώτη φορά

Advertisement

  Κάποτε μας έδιναν πληροφορίες του διαστήματος το Star Trek ή άλλα τηλεοπτικά θεάματα επιστημονικής φαντασίας. Τώρα οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τυφώνες που μοιάζουν με σύννεφα αντιύλης και είναι καταραμένοι από τις επίγειες εκτιμήσεις, μέσα από το νέας δυναμικής τηλεσκόπιο-εργαλείο.
  Το φαινόμενο το παραγόμενο από την αντίδραση που συμβαίνει στο εσωτερικό αυτής της αντιύλης προκαλώντας εκρήξεις που καταλήγουν σε καταιγίδες σε όλο τον πλανήτη εξετάζει το διαστημικό τηλεσκόπιο – Fermi Gamma-ray και είναι το μέσον που οι ερευνητές επιστήμονες της NASA εστιάζουν στις καταιγίδες.

  Το τηλεσκόπιο είναι σε θέση να ερευνήσει τις αναλαμπές αυτών των εκρήξεων που δημιουργούν τις ακτίνες που είναι ευρέως ορατές στην καρδιά μιας καταιγίδας.Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκρήξεις συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότερες παραμένουν αδιάγνωστες και καμία δεν έχει ποτέ μελετηθεί μέχρι τώρα.
  Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα ρίξει περισσότερο φως τελικά στην θεωρία ότι ένα ολόκληρο σύμπαν αντιύλης υπάρχει παράλληλα με τη δική μας. Ο Joseph Dwyer στο Florida Institute of Technology της Μελβούρνης, είπε: «Ακόμα κι αν το τηλεσκόπιο Fermi δεν θα μπορούσε να δει την καταιγίδα, ωστόσο ο δορυφόρος είναι μαγνητικά συνδεδεμένος με αυτό. Η παραγωγή υψηλών ταχυτήτων ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων οδηγεί μέχρι το γήινο μαγνητικό πεδίο».

  O Michael Briggs, μέλος του Gamma-ray – ομάδας του Fermi Monitor στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, παρουσίασε τα αποτελέσματα για την αμερικανική χθεσινή συνεδρίαση Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ. Συνεχίζει δε ότι : «Τα σήματα αυτά αποτελούν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι τυφώνες δημιουργούν δέσμες σωματιδίων αντιύλης».

  Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, λένε οι επιστήμονες, το πεδίο γίνεται αρκετά ισχυρό οδηγώντας σε ανοδική χιονοστιβάδα των ηλεκτρονίων. Φτάνοντας σε ταχύτητες σχεδόν όσο το φως, τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας εκπέμπουν ακτίνες γάμμα όταν εκτρέπονται από τα μόρια του αέρα. Κανονικά, αυτές οι ακτίνες γάμμα έχουν ανιχνευθεί ως TGF.
  Παρά το γεγονός ότι το Fermi είναι ένα εργαλείο σύγχρονο (2008) έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί γεγονότα υψηλής ενέργειας στο σύμπαν, παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με αυτό το περίεργο φαινόμενο. Θα παρακολουθεί συνεχώς ολόκληρη την ουράνια δραστηριότητα πάνω και κάτω από τη Γη.

  Σε τροχιά για λιγότερο από τρία χρόνια, η αποστολή Fermi έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να εξερευνήσει το σύμπαν. Τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να ανακαλύψει μυστήρια πολύ, πολύ πιο κοντά στο περιβάλλον μας.
Δείτε το βίντεο

ΠΗΓΗ

Συνέντευξη τύπου της NASA τη Δευτέρα για «εξαιρετική ανακάλυψη στη κοσμική γειτονιά μας»

Advertisement

Ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA σύμφωνα με την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου αναφορικά με ανακάλυψη που έκανε το παρατηρητήριο Chandra X-ray Observatory. Το τελευταίο είναι ένας δορυφόρος που ανιχνεύει εκπομπές ακτίνων-Χ που μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές στο εξώτερο διάστημα όπως pulsars, άστρα νετρονίων, ολόκληρους γαλαξίες κτλ. Το θέμα όμως που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι η φρασεολογία της ανακοίνωσης. Αυτή έχει ως εξής:

«Η NASA πρόκειται να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 12:30 p.m. EST τη Δευτέρα στις 15 Νοεμβρίου, για να συζητήσει την ανακάλυψη του παρατηρητηρίου Chandra X-ray Observatory αναφορικά με ένα εξαιρετικό αντικείμενο (exceptional object) στη κοσμική γειτονιά μας».

Η φράση περί ενός «εξαιρετικού αντικείμενου στην κοσμική γειτονιά μας»¨έχει εξάψει τη φαντασία των απανταχού ερασιτεχνών αστρονόμων και ενασχολούμενων με το διάστημα, για το τι μπορεί να είναι αυτό το αντικείμενο, που χρήζει έκτακτης συνέντευξης τύπου, για να ανακοινωθεί η ανακάλυψή του.

Πρόσφατα βέβαια (στις 9 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός τεράστιου μυστήριου συμπλέγματος στο κέντρο του γαλαξία. Το σύμπλεγμα αυτό, ή κατασκευή όπως αναφέρεται, ανιχνεύτηκε από την ύπαρξη δύο τεράστιων «φυσαλίδων» εκπομπής ακτίνων Χ οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση 25 χιλιάδων φωτός η κάθε εκπομπή εκτείνεται κάθετα στο επίπεδο του γαλαξία με άξονα το κέντρο του. Μέσα στις «φυσαλίδες» αυτές ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας συγκρούονται με φως χαμηλότερης ενέργειας (φωτόνια) δημιουργώντας ακτίνες Χ, κανείς όμως δεν ξέρει την πηγή των ηλεκτρονίων. Οι πιθανές απαντήσεις μπορεί να είναι πως η πηγή των ηλεκτρονίων είναι τα αποτελέσματα της δημιουργίας ενός νέου άστρου ή τα αποτελέσματα της έκρηξης μιας τεράστιας μαύρης τρύπας. Το πιθανότερο επομένως σενάριο για την συνέντευξη τύπου της NASA θα ήταν η συγκεκριμένη ανακάλυψη, με τη διαφορά πως αυτή δεν έγινε από το Chandra X-ray αλλά…από το έτερο παρατηρητήριο ακτίνων Χ το «Fermi Gamma-ray Space Telescope».

Μπορεί να είναι κάτι που συνδέει τα δύο αυτά τηλεσκόπια ακτίνων Χ ή πρόκειται για κάτι εντελώς νέο που δεν έχει σχέση με την ανακάλυψη του Fermi. Τη Δευτέρα θα δοθούν οι απαντήσεις…

ΠΗΓΗ

Advertisement