Νέα δραστηριότητα στο ηφαίστειο Κλίβελαντ στα νησιά Aleutian

Advertisement

Έκρηξη του ηφαιστείου Cleveland

Τρεις μικρές εκρήξεις συγκλόνισαν το ηφαίστειο Cleveland το Σάββατο το πρωί και οι σεισμολόγοι από το παρατηρητήριο ηφαιστείων της Αλάσκα (Alaska Volcano Observatory), μας λένε ότι οι εκρήξεις ήταν παρόμοιες σε μέγεθος με αυτές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αλλά ασυνήθιστες για την γεωλογική δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Δορυφορικές εικόνες και μια κάμερα στο κοντινό χωριό Nikolski δείχνουν ότι το ηφαίστειο συνεχίζει να εκπέμπει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, τέφρας και ατμού, με λοφία που αυξάνονται έως και 15.000 πόδια. Υπάρχει και ένα δίκτυο σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Το Cleveland βρίσκεται σε μια σημαντική γραμμή για τις διεθνείς πτήσεις, και υπό το φως των εκρήξεων το παρατηρητήριο έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της αεροπορίας από κίτρινο σε πορτοκαλί.

Τα Αγγλικά νησιά Aleutian είναι σε ένα αρχιπέλαγος που διοικητικά ελέγχεται από την Αλάσκα (Ηνωμένες Πολιτείες).

Τα νησιά αυτά αναπτύχθηκαν για 1.900 χιλιόμετρα κατά μήκος ενός άξονα, κατά προσέγγιση ημικυκλικού Ανατολής-Δύσης, που τρέχει από τη Χερσόνησο Αλάσκα μέχρι ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάτκα.

Τα νησιά Aleutian χωρίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό από τη βόρειο Βερίγγειο Θάλασσα, και διαιρούνται σε πέντε υποομάδες: Fox, Four Mountains, Andreanof, Rat και Near.

Αποκάλυψη

Advertisement