Νέες εικόνες αποκαλύπτουν την συντριβή του Schiaparelli στον πλανήτη Άρη

Advertisement

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ρομπότ το Schiaparelli ήρθε κοντά στο να γράψει ιστορία με το να γίνει το πρώτο Ευρωπαικό διαστημόπλοιο που θα μπορούσε να προσγειωθεί στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Αλλά κάτι πήγε στραβά κατά την προσγείωσή του και έπεσε κατακόρυφα πολύ πιο γρήγορα από το προγραμματισμένο προς την επιφάνεια του πλανήτη.

Τώρα νέες εικόνες που προέρχονται από δορυφόρο της NASA αποκαλύπτουν ότι η διαστημοσυσκευή σίγουρα συνετρίβη σε μια «φλογερή έκρηξη», όταν χτύπησε την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

crater-created-mars-european-lander

Αυτή η εικόνα δείχνει την περιοχή όπου το Schiaparelli συνετρίβη στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Οι εικόνες συλλαμβάνονται από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA που έδειξε το μελανό σημείο στην περιοχή προσγείωσης – που υποδεικνύει ότι ο ανιχνευτής μπορεί να έχει εκραγεί.

Οι τελευταίες εικόνες που δείχνουν επίσης ότι το Schiaparelli δημιούργησε έναν κρατήρα περίπου 20 ίντσες (50 εκατοστά) σε βάθος και περίπου 7,9 πόδια (2,4 m) όταν χτύπησε την επιφάνεια με ταχύτητα που υπερέβαινε τα 186 mph (300 kph).

Το πρακτορείο ανέφερε ακόμα μετά από ανάλυση των εικόνων, ασύμμετρα σκοτεινά σημάδια γύρω από την περιοχή, τα οποία προτείνουν ότι είναι από τις δεξαμενές προωθητικού του σκάφους που εξερράγησαν.

Η τελική έκθεση σχετικά με την συντριβή είναι πιθανό να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

crater-created-mars-european-lander

Η περιοχή προσγείωσης της μονάδας Schiaparelli σε ένα μωσαϊκό εικόνων από το Reconnaissance Orbiter της NASA

crater-created-mars-european-lander

Η λευκή κουκίδα σε αυτήν την εικόνα (φωτογραφία κάτω δεξιά) είναι πιθανό το αλεξίπτωτο που χρησιμοποιήθηκε ως μέρος της καθόδου του Schiaparelli. Το άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι ένα ασαφής σκοτεινό μπάλωμα (επάνω δεξιά), που πιστεύεται ότι είναι το σημείο της συντριβής, και βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο (0,62 μίλια) βόρεια του αλεξίπτωτου.

new-images-crater-created-mars-european-lander

Τα σημεία που βρίσκονται τα επτά ρόβερ που έχουν φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη υποδεικνύονται σε αυτό το χάρτη

© Αποκάλυψη

Advertisement