Το νέφος που «πνίγει» την Ινδία είναι ορατό και από το Διάστημα

Advertisement

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μαστίζει την πρωτεύουσα της Ινδίας και τις γύρω περιοχές, έφτασε σε τέτοιο σημείο στις αρχές του Νοεμβρίου που ήταν ορατή ακόμα και από το Διάστημα.

Δορυφορικές εικόνες της NASA, από την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύπτουν ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης, που εκτείνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις πακιστανικές πόλεις Φαϊσαλάμπαντ και Λαχόρη, μέχρι την ινδική πρωτεύουσα, Νέο Δελχί.

1

Το μέγεθος της ρύπανσης γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν συγκριθεί η πρόσφατη εικόνα της περιοχής, με μία δορυφορική εικόνα που λήφθηκε μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.

2

Η περιβαλλοντική οργάνωση CSE India τονίζει πως ειδικοί ανέφεραν ότι στις 2 Νοεμβρίου είδαν τις χειρότερες περιπτώσεις αιθαλομίχλης των τελευταίων 17 ετών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι για τη ρύπανση οφείλονται σε μεγάλο βαθμό τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους εορτασμούς του Φεστιβάλ των Φωτών.

3

Η CSE India σημειώνει πως η ανάλυσή της δείχνει ότι η ρύπανση μετά το φεστιβάλ ήταν υψηλότερη, από ότι κατά τη διάρκειά του.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην Ινδία (SAFAR), η πρόσφατη έλλειψη ισχυρών ανέμων υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην παραμονή της «σημαντικά υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

4

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ορατότητα στο Νέο Δελχί ήταν μόλις στα 400 μέτρα, ενώ τα επίπεδα ρύπανσης βρίσκονταν 15 φορές πάνω από το ασφαλές όριο.

5

6

7

8

9

10

11

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement