Νορβηγία: Αναβιώνει ο εφιάλτης της νόσου των τρελών αγελάδων

Advertisement

Αναβιώνει ο εφιάλτης της νόσου των τρελών αγελάδων στην Νορβηγία.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές ενδέχεται να έχει εντοπίσει κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών).

Ωστόσο, οι αρχές , απηύθυναν έκκληση στους καταναλωτές να μην πανικοβληθούν, υπογραμμίζοντας ότι ενδέχεται να πρόκειται για άτυπη παραλλαγή της νόσου, που δεν σχετίζεται με την επιδημία που ξέσπασε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1990.

Αφού τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε αγελάδα 15 ετών κατέδειξαν ότι πρόκειται για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα αποτελέσματα και της δεύτερης εξέτασης ενισχύουν τις υποψίες για ένα κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων», ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής.

Oι νορβηγικές αρχές έσπευσαν πάντως να διαχωρίσουν την κλασσική μορφή της νόσου, η οποία προήλθε από τις τροφές με ζωικές πρωτεΐνες και την άτυπη παραλλαγή της νόσου, η οποία ενδέχεται να έχει εντοπιστεί στις ηλικιωμένες αγελάδες όπως η συγκεκριμένη στη Νορβηγία και έχει καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Η οριστική διάγνωση αναμένεται να γίνει σε ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς στη Μεγάλη Βρετανία.

«Πολλοί άνθρωποι θα θυμηθούν χωρίς καμιά αμφιβολία το ξέσπασμα της επιδημίας στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του 1990, όμως πρόκειται για μια τελείως διαφορετική κλίμακα», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η κατανάλωση βοδινού κρέατος και αγελαδινού γάλακτος δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

Advertisement