Νοστράδαμος: Οι προφητείες του κορυφαίου οραματιστή στο μικροσκόπιο της ανάλυσης

Advertisement

Με το όνομά του να εμπλέκεται ακόμα και στις παπικές προφητείες του Αγίου Μαλαχία(!), ο περίφημος «μάντης» φέρεται να έχει μιλήσει για τους πάντες και τα πάντα.

Του έχουν αποδώσει κατά καιρούς προφητείες όπως η πρόβλεψη της ατομικής βόμβας, η προσεδάφιση στη Σελήνη, η δολοφονία του Κένεντι, ακόμα και «σύλληψη» ονομάτων όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ!

Τα «είδε» όμως όλα αυτά ο Νοστράδαμος ή μήπως πρόκειται για ανασυγκροτήσεις προφητειών κατόπιν εορτής από τους μελετητές του;

Ένα είναι σίγουρο: από όλους τους προφήτες και τους ψευδοπροφήτες που έχουν κατά καιρούς αποπειραθεί προβλέψεις για το μέλλον, το όνομα του Νοστράδαμου φιγουράρει με τα πιο λαμπρά χρώματα!

Αναγνωρίζεται ευρέως ως ο οραματιστής μιας μεγάλης σειράς κορυφαίων γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας, ακόμα και το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους «μύριζε» ίχνη νοστραδαμικής προφητείας.

Θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε ωστόσο τον μύθο από την πραγματικότητα και να δούμε τι πραγματικά έγραψε ο Νοστράδαμος για τον μελλούμενο κόσμο.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως τα θέλουν κάποιοι να είναι…

Πρώτα χρόνια

nostrad1

Ο γιατρός και αστρονόμος Michel de Nostredame έζησε τον 16ο αιώνα στη Γαλλία, με τις λεπτομέρειες του βίου του να μην είναι πάντα σαφείς και ξεκάθαρες, εγείροντας μάλιστα την υπόθεση ότι οι περισσότερες αναφορές στα πεπραγμένα του είναι απλές εικασίες των μελετητών του.

Συναίνεση υπάρχει για τη χρονιά της γέννησής του, που τοποθετείται στα 1503, μέσα σε μια ευκατάστατη και μορφωμένη αστική οικογένεια εμπόρων σιτηρών. Ο Νοστράδαμος θα λάβει την πλήρη ακαδημαϊκή εκπαίδευση της εποχής, που περιλάμβανε τις παραδοσιακές επιστήμες, τα μαθηματικά και την αστρονομία, αλλά θα εντρυφήσει και στις ξένες γλώσσες, μαθαίνοντας λατινικά, ελληνικά και εβραϊκά.

Η δίψα του για γνώση και μάθηση θα τον ωθήσει να ασχοληθεί από νεαρή ηλικία με τον μυστικισμό, μέσω της χριστιανικής Αποκάλυψης του Ιωάννη και του ιουδαϊκού αποκρυφισμού της Καβαλά.

Εκπαίδευση

nostrad2

Ο Νοστράδαμος εγκαταλείπει το πατρικό του το 1522 για να σπουδάσει ιατρική στο Μονπελιέ. Θα γίνει περίφημος γιατρός, ιδιαίτερα γνωστός για καινοτόμες θεραπείες που εισήγαγε σε παραδοσιακές ασθένειες. Δεν θα καταφέρει ωστόσο να σώσει τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά στην επιδημία πανούκλας του 1538.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1540, ο Νοστράδαμος θα ξαναπαντρευτεί και θα μετακομίσει σε μια πολίχνη του γαλλικού νότου, κοντά στις ακτές της Μεσογείου.

Εκεί ήταν που θα ασχοληθεί πλέον εκτεταμένα σε όλη την επόμενη δεκαετία με τις προφητείες, που αφορούσαν κυρίως σε πολεμικές μάχες και καταστροφές στα χρόνια που θα έρχονταν. Οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις του για την ανθρωπότητα ήταν που θα του χάριζαν φήμη τρανή στην Ευρώπη.

Τα γραπτά του

nostrad3

Το βασικό corpus των προφητειών του Νοστράδαμου, που αποκαλείται πλέον «Οι Αιώνες», θα εκδοθεί σε «δόσεις» και αποσπάσματα κατά τη διάρκεια πολυάριθμων ετών.

Η προφητική δουλειά του αποτελείται από χίλια περίπου τετράστιχα, συγκεντρωμένα σε ομάδες των εκατό. Ο τίτλος «Οι Αιώνες» θα αποδοθεί μάλιστα από τους ιστορικούς και όχι από τον ίδιο, με τον Νοστράδαμο να τιτλοφορεί σεμνά τις προφητείες του ως «Οι Προφητείες του Michel Nostradamus».

Ο Νοστράδαμος θεωρούσε ότι μπορούσε να προβλέψει το μέλλον μέσα από τον αρμονικό συνδυασμό αστρονομικών μελετών και θεϊκής παρέμβασης!

Παρά την ευρεία γνώση του των ουράνιων φαινομένων και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τα γήινα πράγματα, ισχυριζόταν ότι ένα «αγγελικό πνεύμα» τον βοηθούσε στην κατανόηση της συσχέτισης αυτής, ενώ οι μέθοδοι «διαλογισμού» και αυτοσυγκέντρωσής του περιλάμβαναν μέχρι και χρήση ήπιων παραισθησιογόνων ουσιών.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement