NSA National Security Agency, Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας

Advertisement

Όλοι μας γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει το όνομα illuminati

Πάρτε αυτή την όμορφη λεξούλα και γράψτε την ανάποδα itanimulli…

Προσθέστε τώρα στα αριστερά της λέξης το www. και στα δεξιά το .com ώστε να φτιάξουμε μια διεύθυνση.

Τέλος πατήστε για να δούμε που θα σας πάει το

http://www.itanimulli.com/

NSA (ακρωνύμιο των λέξεων National Security Agency, Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας είναι μια κρατική υπηρεσία των Η.Π.Α. Έχει ως ρόλο να κατευθύνει, να συντονίζει και να θέτει σε εφαρμογή ειδικά σχέδια, με στόχο την προστασία των κυβερνητικών πληροφοριακών συστημάτων. Παράλληλα, προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες από τα επικοινωνιακά συστήματα των άλλων χωρών. Όπως είναι φανερό, η υπηρεσία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία των τεχνολογιών αιχμής τόσο στην Πληροφορική, όσο και στις επικοινωνίες. Λόγω της φύσεως των εργασιών της, αποτελεί ένα από τα κυριότερα κυβερνητικά κέντρα γλωσσικών αναλύσεων και έρευνας των ξένων γλωσσών.

Κύριος τομέας ενασχόλησης της υπηρεσίας είναι η κρυπτανάλυση, δηλαδή η δημιουργία κρυπτογραφικών συστημάτων, αλλά και η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης συστημάτων άλλων χωρών. Για το σκοπό αυτό απασχολεί τους καλύτερους ειδικούς κρυπταναλυτές των Η.Π.Α., ενώ παράλληλα λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης μαθηματικών στον κόσμο. Το προσωπικό της NSA εκπαιδεύεται συνεχώς, ακολουθώντας ειδικά προγράμματα, ώστε να είναι απόλυτα ενημερωμένο στους τομείς ενασχόλησής του.

Η ίδρυση της υπηρεσίας ανάγεται στο 1952, το δε διάταγμα ίδρυσης υπογράφει ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν. Προηγήθηκε, ωστόσο, μια κίνηση κρυπτολόγων, η οποία ενημέρωσε την κυβέρνηση για τη χρησιμότητα της κρυπτολογίας και τελικά την έπεισε να δημιουργήσει την NSA. Ήδη, από το 1949, ο Αμερικανικός Στρατός είχε δημιουργήσει μια ανάλογη υπηρεσία, την AFSA (Armed Forces Security Agency), έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία της κρυπτογραφίας από τις εμπειρίες των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, και ιδιαίτερα του Δεύτερου. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί είχαν καταφέρει να «σπάσουν» τον Ιαπωνικό κώδικα μετάδοσης μηνυμάτων και σε αυτό οφείλονταν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους στον Πόλεμο του Ειρηνικού, όπως η απόβαση στη Μίντγουαίη και η εξουδετέρωση του Ναυάρχου Γιαμαμότο. Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα στρατιωτικά της όρια, εξ ού και η ανάγκη δημιουργίας μιας πιο ανεξάρτητης υπηρεσίας.

Η NSA χρησιμοποιεί σήμερα τεχνολογίες που δεν υπάρχουν στο εμπόριο και δεν προβλέπεται να φθάσουν στο στάδιο της εμπορίας πριν περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια: Αναπτύσσει νανοτεχνολογία, κβαντικούς υπολογιστές, τεχνολογίες επικοινωνιών, αλλά βασικός τομέας στην έρευνά της παραμένουν τα συστήματα ασφάλειας διακίνησης των πάσης φύσεως «λεπτών» δεδομένων, από απλές τηλεφωνικές συνομιλίες μέχρι ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ υπολογιστών. Συνεργάζεται, επίσης, με τις αντίστοιχες βιομηχανίες των Η.Π.Α., θεωρώντας τις, όχι άδικα, πολύτιμους συμμάχους για την επίτευξη των στόχων της.

Ένα σημαντικό «παρακλάδι» της υπηρεσίας είναι αυτό της επεξεργασίας σημάτων. Φέρει το όνομα SIGINT (SIGnals INTelligence) και αναλαμβάνει τη συλλογή των πάσης φύσεως σημάτων επικοινωνίας από και προς τις Η.Π.Α., την επεξεργασία τους με υπερυπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας και, τελικά, την απόκτηση πληροφοριών από αυτά. «Σύνθημα» της υπηρεσίας αυτής είναι το ρητό «Η γνώση είναι δύναμη».

Advertisement