Ο άνθρωπος που δεν χαιρέτησε ναζιστικά τον Χίτλερ [Εικόνες]

Advertisement

Μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος Γερμανών που έχουν σηκώσει το χέρι και χαιρετούν ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ, ένας άντρας κρατάει πεισματικά σταυρωμένα τα χέρια του. Ο φακός τον συλλαμβάνει, άφοβο, και η περίπτωσή του γίνεται θρύλος.

Στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος άνδρας γνώριζε ότι το να μη χαιρετήσει τον Χίτλερ μπορεί να σήμαινε τον δικό του θάνατο. Πρόκειται για τον Γερμανό Αουγκούστ Λαντμέσερ και την απίστευτη ιστορία του.

Η ιστορία του ξεκινάει, κατά ειρωνική σύμπτωση, στο ναζιστικό κόμμα. Το 1930, σε μια Γερμανία που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση, ο μόνος όρος για να βρεις δουλειά είναι να γραφτείς στο ναζιστικό κόμμα. Ο  Λαντμέσερ γίνεται μέλος και παίρνει την κομματική κάρτα.

Ωστόσο, το 1934 ο  Λαντμέσερ συναντά την Ιρμα Εκλερ, Εβραία, και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ο αρραβώνας του γίνεται αιτία να τον διώξουν από το κόμμα. Την ίδια χρονιά το ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί. Το 1937 οι  Λαντμέσερ κάνουν μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν στη Δανία, αλλά γίνονται αντιληπτοί στα σύνορα. Ο Αουγκούστ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για «ατίμωση της φυλής».

Στο δικαστήριο το ζευγάρι αναφέρει ότι η Ιρμα έχει βαπτισθεί σε προτεσταντική εκκλησία πριν τον γάμο της. Μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες ο Αυγκούστ μπαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν ξαναβλέπει ποτέ την αγαπημένη του γυναίκα και τα παιδιά του.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement