Ο τουρκικός στρατός πάσχει από ομαδική κατάθλιψη

Advertisement

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τουρκολόγος

Φαινόμενα έντονης κατάθλιψης και ομαδικού στρες έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που έχει ανησυχήσει την τουρκική στρατιωτική ηγεσία η οποία παρατηρεί με αμηχανία τα κρούσματα που συνεχώς πολλαπλασιάζονται.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέσα σε πέντε μέρες και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από 11 έως 15 Νοεμβρίου, πέντε υπαξιωματικοί του τουρκικού στρατού αυτοκτόνησαν, γεγονός που συγκλόνισε τις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας Milliyet, Tunca Bengin, στο φύλο της 18/11, φαινόμενα κατάθλιψης, άγχους, στρες και κρούσματα αυτοκτονιών, είναι στην ημερήσια διάταξη τον τελευταίο καιρό στον τουρκικό στρατό δίνοντας μια εικόνα πραγματικά άκρως προβληματική.

Όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος αρθρογράφος, τα κρούσματα των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα περισσότερα σημειώνονται στις τάξεις των επαγγελματιών στρατιωτικών αλλά και στις τάξεις των κατωτέρων αξιωματικών, δηλαδή των υπαξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπου έχει παρατηρηθεί κυριολεκτικά «καταιγίδα» αυτοκτονιών.

Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει «συναγερμό» στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία και με εντολή της στην στρατιωτική ιατρική ακαδημία, «Gülhaner Askeri Tip Akademisi» μια ομάδα έμπειρων ψυχίατρων κλήθηκε να μελετήσει τα φαινόμενα και να βρουν τα αίτια των συνεχώς αυξανόμενων αυτοκτονικών κρουσμάτων.

Όπως δήλωσε στο ίδιο άρθρο ο καθηγητής ψυχιατρικής της στρατιωτικής ιατρικής. Nevzat Tarhan,τα φαινόμενα μελετούνται και είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα κρούσματα αυτοκτονιών συνεβήκαν με απ’ ευθείας εκπυρσοκρότηση του νόμιμου όπλου που βρίσκονταν στα χέρια του αυτόχειρα.

Όλα τα κρούσματα, όπως υποστήριξε ο Τούρκος στρατιωτικός ψυχίατρος, εξετάζονται όπως και τα φαινόμενα βαριάς κατάθλιψης τα οποία έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Γενικό συμπέρασμα είναι πως η τάξη που έχει πληγεί περισσότερο τον τελευταίο καιρό από την κατάσταση αυτή, είναι η τάξη των υπαξιωματικών, ένα σώμα που είναι η «κολώνα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία ακόμα και για την ομαλή λειτουργία του τουρκικού στρατού.

Βεβαία σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση παίζει και η μεγάλη απαξίωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, οι αλλεπάλληλες καταδίκες και φυλακίσεις ανωτάτων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και παράλληλα η μεγάλη «θύελλα» των ανυπότακτων αλλά και των λιποτακτών που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, γεγονός μοναδικό για εθνικό στρατό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, στις 2/11, μέσα σε ένα μήνα είχαμε τις παραιτήσεις 2 στρατηγών και 710 αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε τις παραιτήσεις δυο αντιναυάρχων που προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην επετηρίδα του τουρκικού ναυτικού και εν συνεχεία νέες αθρόες παραιτήσεις που επίσης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμο λειτουργία του κλάδου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας χώρας που θέλει να προβάλλεται σαν υπερδύναμη της περιοχής. Αυτή είναι η Τουρκία που μας καλλιεργεί με την συνδρομή των διαφόρων Ελλήνων τουρκολάγνων φοβικά σύνδρομα για να υποχωρήσουμε σε όλα τα εθνικά μας θέματα απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement