Οι δώδεκα ιεροί τόποι που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πιστούς στον πλανήτη

Advertisement

Και όμως, η Μέκκα δεν φιγουράρει στην κορυφή.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστοί συρρέουν στους ιερούς τόπους της θρησκείας τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Αγίους τους και να λάβουν τη Θεία Χάρη.

Ευχές, προσδοκίες, τάματα, συνοδεύουν τα ταξίδια τους στα μέρη όπου γεννήθηκε ο Προφήτης ή έλαβε χώρα ένα από τα θαύματα του.

Οι παρακάτω 12 ιεροί τόποι συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πάνω από 100.000.000 ανθρώπους τονώνοντας την ίδια ώρα και τον τοπικό τουρισμό σε κάθε χώρα.
Ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί:

Ποταμός Γάγγης

Με πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ο ποταμός Γάγγης είναι ο πιο δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Οι παραδοσιακοί πορτοκαλί και κόκκινοι  χιτώνες γεμίζουν το τοπίο μέχρι τον ορίζοντα, καθώς οι πιστοί καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ινδίας, συχνά περπατώντας για μέρες για να «ξεπλύνουν» τις αμαρτίες τους.

Μέκκα

Περίπου 13 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την Ισλάμική πίστη οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ). Όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα στη Μέκκα.

Ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, γεννήθηκε στη Μέκκα. Πιστεύεται ότι το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνιο, δόθηκε από τον Θεό στον προφήτη Μωάμεθ το 610 μ.Χ. στη Μέκκα. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν το τίτλο του Χατζή. Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφτούν την πόλη.

Χρυσός Ναός (Αμριτσάρ)

Ο Χρυσός Ναός είναι ο κύριος ναός λατρείας (γκουντβάρα) των Σιχιτών και βρίσκεται στο Αμριτσάρ, στην περιοχή Παντζάμπ βορειοδυτικά στην Ινδία. Στο ναό υπάρχει και κοινή κουζίνα όπου ο κάθε επισκέπτης/προσκυνητής μπορεί να λάβει δωρεάν γεύματα. Το φαγητό που προσφέρεται είναι αυστηρά χορτοφαγικό. Η ιδέα δωρεάν διανομής φαγητού ανεξάρτητα την κάστα/φύλλο/χρώμα/θρησκεία αποτέλεσε επαναστατική ιδέα το 16ο αιώνα στην Ινδία. Κάθε μέρα 40.000 γεύματα σερβίρονται στο ναό.

Η Λαίδη της Γουαδαλούπης ή η Παρθένος της Γουαδαλούπης

Κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον ναό της Λαίδης της Γουαδαλούπης, Η 12η Δεκεμβρίου είναι γιορτή για τους Μεξικανούς Καθολικούς. Εκείνη την ημερομηνία, χιλιάδες προσκυνητές από διάφορες πολιτείες του Μεξικού συρρέουν στο ναό της Παρθένου της Γουαδαλούπης που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου Τεπεγιάκ, στην Πόλη του Μεξικού.

Πολλοί περπατούν επί μέρες, προσευχόμενοι στην Παρθένο καθ’ οδόν. Όταν φτάνουν, μπαίνουν συνήθως στο ναό γονατιστοί και προσφέρουν τριαντάφυλλα. Ομοιώματα της Παρθένου της Γουαδαλούπης βρίσκονται επίσης σήμερα σε σπίτια και πολυκατοικίες καθώς και σε στάσεις λεωφορείων και άλλους δημόσιους χώρους. Στην Παρθένο της Γουαδαλούπης έχουν αποδοθεί οι τίτλοι «Μητέρα του Θεού» και «Μικρή Μελαμψή του Τεπεγιάκ». Από το 16ο αιώνα, οι πιστοί έχουν αποδώσει πολλές φορές σε αυτήν διάφορες θεραπείες και άλλα θαύματα.

Ναός Vaishno Devi

Ο ναός Mata Vaishno Devi βρίσκεται στο Κασμίρ και συγκεκριμένα, κοντά στην πόλη Katra. Πάνω από 8 εκατομμύρια πιστοί συρρέουν στον ναό κάθε χρόνο. Οι Βισνουίτες, ένα από τα κύρια δόγματα του Ινδουισμού, εστιάζουν τη λατρεία τους στο πρόσωπο του Βισνού, και τον αναπαριστούν ως ένα νεαρό άτομο, μελαχρινό, ενίοτε με τέσσερα χέρια, που κρατάει συμβολικά αντικείμενα ένα νούφαρο ή λωτό (padma), ένα ρόπαλο (gada), ένα όστρακο (sankha), και έναν δίσκο (cakra).Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement