Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν όλη τη Λατινή Αμερική

Advertisement

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέσω του συστήματος της NSA αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Αυτό επισήμανε ο δημοσιογράφος Γκλεν Γρίνγουολντ που παραιτήθηκε από την εφημερίδα The Gurdian λέγοντας πώς θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις.

«Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν ο συντάκτης των δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Guardian που βασίζονταν στο υλικό του πρώην συνεργάτη της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε το σύστημα παρακολούθησης της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Ο Γκρίνγουολντ συμμετείχε στην ετήσια διάσκεψη της Διαμερικανικής Ενωσης Δημοσιογράφων που διεξάγεται στο Ντένβερ του Κολοράντο με τη συμμετοχή 300 δημοσιογράφων από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

«Πολλές λατινομαερικανικές συναντήσεις, ανάμεσά τους και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και οι συνομιλίες για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παρακολουθούνταν», δήλωσε χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Αναφερόμενος στις χθεσινές αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Monde σχετικά με την παρακολούθηση από την NSA εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών στη Γαλλία, καθώς και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι η γαλλική εφημερίδα είχε από καιρό στα χέρια της αυτές τις πληροφορίες και τις δημοσίευσε πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παρίσι.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον Εντουαρντ Σνόουντεν την περασμένη άνοιξη και έχει στην κατοχή του στοιχεία για τον αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων, θα αφιερωθεί , μετά την παραίτησή του από την βρετανική εφημερίδα, στην δημιουργία ενημερωτικού ιστότοπου με χρηματοδότηση του ιδρυτή του eBay Πιερ Ομιντιάρ.

Advertisement