Οκλαντ: Η πόλη με τα πενήντα ηφαίστεια [Εικόνες]

Advertisement

Το Όκλαντ στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη Νέα Ζηλανδία

Οι 50 ηφαιστειακές δίοδοι στην περιοχή του Όκλαντ παίρνουν τη μορφή κώνων, λιμνών, λιμνοθαλασσών, νησιών και κοιλοτήτων. Μερικοί από τους κώνους έχουν μερικώς ή πλήρως ενασκαφεί. Τα ηφαίστεια είναι το καθένα ξεχωριστά σβηστό αν και το ηφαιστειακό πεδίο από μόνο του είναι εν μέρει εν υπνώσει

Το πιο πρόσφατο και κατά πολύ το πιο μεγάλο ηφαίστειο, το Νησί Ρανγκιτότο, σχηματίστηκε εντός των τελευταίων 1000 χρόνων. «Ράνγκι» σημαίνει «ουρανός» και «τότο» σημαίνει «αίμα», που υποδεικνύει πως ονομάστηκε από Μαορί που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης του.

Κάθε μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, το μάγμα που βρίσκεται κυριολεκτικά κάνω από το Όκλαντ, ανεβαίνει προς την επιφάνεια, μέσα από το φλοιό της γης και δημιουργεί έναν κρατήρα, μια λίμνη ή μια λιμνοθάλασσα.

Τα περισσότερα από τα ηφαίστεια στο Όκλαντ είναι μικροί κρατήρες με ύψος μικρότερο από 150 μέτρα.

Αυτό που χαρακτηρίζει την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής, είναι τα διαφορετικά μέρη που πραγματοποιούνται οι εκρήξεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Τα ηφαίστεια του Ώκλαντ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Μερικοί από τους κρατήρες έχουν γεμίσει με νερό και σχηματίζουν λίμνες και λεκάνες.

oklant

oklant_1

oklant_2

oklant_3

oklant_4

oklant_5

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement