Οργή και απειλές από την Άγκυρα για τους «8» φυγάδες στρατιωτικούς

Advertisement

Συνεχίζει η Τουρκία τις ασφυκτικές της πιέσεις προ της Ελλάδα για την έκδοση των 8 Τούρκων φυγάδων κάτι που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα στο πώς να διαχειριστεί τη λεπτή αυτή υπόθεση, η οποία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε υπόθεση τύπου Γκιουλέν.

Μετά τις χθεσινές απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας Φικρί Ισίκ ότι η χώρα του «θα κινηθεί χωρίς βιασύνη αλλά με αποφασιστικότητα», πριν από λίγη ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται και μιλώντας στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT ζήτησε την άμεση την έκδοση όλων των «πραξικοπηματιών» όπως αποκάλεσε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

«Επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση όλων αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία», είπε ο Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ ο γερμανικός Τύπος με δημοσιεύματά του αναφέρει πως η υπόθεση αυτή για την Αθήνα γίνεται όλο και πιο «δυσάρεστη».

Η εφημερίδα Tagespiegel σε άρθρο με τίτλο «Πίσω στην Τουρκία» επισημαίνει:

«Την Δευτέρα η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοση τριών άλλων στρατιωτών προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Η απόφαση για τους υπόλοιπους δύο Τούρκους στρατιώτες θα ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Για την Αθήνα η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο δυσάρεστη. Τις περασμένες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να απειλεί.

Την ώρα που περισσότερα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον πάνω από ελληνικά νησιά, ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ακόμα και η ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι.

Μέχρι σήμερα ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται από τις τουρκικές εντολές. Τα στοιχεία που προσκόμισε η Άγκυρα δεν αρκούν, διαπίστωσε η αρμόδια εισαγγελέας.

Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή μια έκδοση για πολιτικούς λόγους.

Τα ονόματα των στρατιωτών που θα εκδοθούν και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε παραμένουν απόρρητα.

Κατά της μη έκδοσης των πρώτων τριών στρατιωτών η εισαγγελία της Αθήνας κατάθεσε την Τρίτη ένσταση. Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις έχει κατατεθεί έφεση η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση » και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα στηρίζει το κίνημα Γκιουλέν».

Στην διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel παρατηρεί: «Οι Τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα δικαστήριο στην Αθήνα έκανε δεκτό το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης που ζητά έκδοση των τριών στρατιωτών.

Νομικοί αναμένουν ότι οι τρεις στρατιώτες θα ασκήσουν έφεση, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μήνες».

Πηγή: pronews.gr

Advertisement