Όταν οι Αμερικάνοι σχεδίαζαν να ρίξουν… ατομική βόμβα στο φεγγάρι

Advertisement

Τι θα συνέβαινε εάν το Project A119 προχωρούσε κανονικά

space6

Αν και η Ιστορία δεν διαμορφώνεται με υποθέσεις και οι ενδεχόμενες συνέπειες μιας κίνησης με εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν, μπορούμε εντούτοις να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις για το τι θα είχε συμβεί εάν τελικά οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν το φεγγάρι.

Για αρχή, μπορούμε με σιγουριά να υποθέσουμε ότι η κούρσα του διαστήματος θα άλλαζε ριζικά από όσα γνωρίσαμε και όντας ακόμη στα σπάργανα θα έπαιρνε μια απείρως εντονότερη μιλιταριστική στροφή. Αναμφίβολα η τεχνολογία της διαστημικής εξερεύνησης πήγαινε χέρι-χέρι με την στρατιωτική ανάπτυξη, όμως παρόλα αυτά η διαστημική τεχνολογία δεν είχε πάντα διακηρυγμένους στρατιωτικούς σκοπούς.

Μια ενδεχόμενη ανατίναξη του φεγγαριού, όμως, θα έστελνε ξεκάθαρα σήματα στρατιωτικοποίησης του διαστήματος και μάλιστα με τους Αμερικανούς να προηγούνται. Άρα, οι Σοβιετικοί θα ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν και οι δύο υπερδυνάμεις θα κατέληγαν στη δημιουργία ολοένα μεγαλύτερων και ισχυρότερων οπλικών συστημάτων, όλα με βάση το διάστημα. Ο Ψυχρός Πόλεμος θα έπαιρνε μια διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη τροπή.

Ευτυχώς, ο κόσμος ευτύχησε να μην μάθει από πρώτο χέρι τι θα συνέβαινε εάν κάποιος αποφάσιζε να βομβαρδίσει τη Σελήνη. Μια σκέψη τόσο παράλογη που αν και για ένα χρόνο βρίσκονταν στο τραπέζι των συζητήσεων, τελικά εγκαταλείφτηκε και πέρασε στη λήθη, μένοντας μόνο σαν μια υποσημείωση στο κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: newsbeast.grΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement