Όταν η NASA έφτασε για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη – Πριν από ακριβώς 40 χρόνια!

Advertisement

pia

Η πρώτη έγχρωμη εικόνα από τον πλανήτη Άρη (Φωτογραφία από: Wikipedia)

Οι επιστήμονες, μετά από μελέτες, κατέληξαν πως πάνω στο κόκκινο έδαφος του Άρη δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για ζωή. Ο συνδυασμός της υπεριώδους ακτινοβολίας , η ακραία ξηρότητα του εδάφους και η οξειδωτική φύση της χημείας του εδάφους του εμποδίζουν το σχηματισμό των ζωντανών οργανισμών. Μισό αιώνα μετά, θα το ανακαλύψουμε μια και καλή!

Μετά από μια τρίμηνη παρουσία πάνω στον Άρη, το σκάφος κατάφερε να μαζέψει κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την γεωλογία αλλά ακόμα και για το παρελθόν του πλανήτη. Οι επιστήμονες είχαν κάθε λόγο να περηφανεύονται για το δημιούργημα τους, του οποίου το προσδόκιμο ζωής έφτανε στο τέλος του. Ωστόσο, το Viking αποδείχτηκε πολύ… γενναίος πολεμιστής και δεν σταματήσει να στέλνει πληροφορίες πίσω στην Γη, μέχρι και τις 13 Νοέμβρη του 1982.

Τότε ήταν που το σκάφος τελικά, μετά από έξι χρόνια ασταμάτητης δουλειάς, εξάντλησε τις δυνάμεις του και έχασε την επαφή με τον πλανήτη μας. Σε αυτό το διάστημα, κατάφερε να εμπλουτίσει αφάνταστα τις γνώσεις μας, να εμπνεύσει τους επιστήμονες να μελετήσουν εκτενέστερα τον κόκκινο πλανήτη και, τελικά, να ωθήσει τους ειδικούς να βάλουν μπροστά τις διαδικασίες έτσι ώστε κάποιοι επίλεκτοι αστροναύτες να ακολουθήσουν τα βήματα του! Ποιος ξέρει, ίσως και να το συναντήσουν…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement