Όταν οι Βίκινγκς συνάντησαν τους Αζτέκους

Advertisement

Επισκέφθηκαν οι Βίκινγκς το προκολομβιανό Μεξικό; Έφτασε η χάρη των τρομερών θαλασσόλυκων του ευρωπαϊκού Βορρά ως τα κεντρικά του Νέου Κόσμου, σε εποχές μάλιστα που κάτι τέτοιο φάνταζε απίθανο;

Οι αναπαραστάσεις των λευκών ανθρώπων πάνω στις τοιχογραφίες του Ναού των Πολεμιστών στον αρχαιολογικό χώρο του Τσιτσέν Ιτζά (Χερσόνησος Γιουκατάν του Μεξικού) απεικονίζουν πιθανότατα τους Βίκινγκς, τους μεγάλους ναυτικούς της Ευρώπης που περιδιάβαιναν τις βόρειες θάλασσες τον καιρό που χτίστηκε ο προκολομβιανός ναός των Μάγια.

Περαιτέρω αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τοπική παράδοση των «Λευκών Αρχόντων» που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό πριν από τους Ισπανούς ήταν τελικά οι Βίκινγκς!

Η νέα αυτή ανάγνωση των κειμηλίων των προκολομβιανών πολιτισμών αλλά και της μυθολογίας των βόρειων λαών της Γηραιάς Ηπείρου θέλει τους δυο πολιτισμούς να εγκαθιδρύουν επαφή, αν και η τελική έκβαση της ιστορίας μας μόνο αίσια δεν είναι…

Σκανδιναβικά έπη συζητούν για ταξίδια που μπορεί να κατέληξαν στο Μεξικό

azzrekkrvvikinnggss1

Όταν ο Μοντεζούμα Β’ υποδέχθηκε τον κονκισταδόρο Ερνάν Κορτές στην αυτοκρατορία του, προσυπογράφοντας εν αγνοία του την ίδια του την πτώση, φαίνεται πως δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Αζτέκοι έρχονταν σε επαφή με περίεργους ευρωπαίους θαλασσοπόρους.

Στην ισλανδική μυθολογία αναφέρονται δύο Βίκινγκς που ταξίδεψαν ως τον Νέο Κόσμο και δεν αποκλείεται να σεργιάνισαν ως τη Χερσόνησο του Γιουκατάν. Ο πρώτος ήταν ο Björn Breiðvíkingakappi περί το 965 μ.Χ. και ο δεύτερος ο Gudleif Gudlaugson κατά το 1025 μ.Χ. Πολύ πριν από τον Λέιφ Έρικσον δηλαδή, τον βίκινγκ εξερευνητή που ανακάλυψε την Αμερική μισή χιλιετία πριν από τον Κολόμβο.

Ειδικά στην περίπτωση του Breiðvíkingakappi, η ισλανδική αφήγηση είναι ιδιαιτέρως λεπτομερής για το πώς ο Βίκινγκ έπλευσε γύρω από την Ιρλανδία και κατέληξε σε μια περιοχή της αμερικανικής ηπείρου που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Μεξικό.

Το ισλανδικό έπος δεν είναι το μόνο, καθώς τρεις ακόμα σκανδιναβικές μυθολογίες αναφέρονται σε παρόμοιο ταξίδι στα κεντρικά του Νέου Κόσμου. Ήταν το 965 (ή 986) μ.Χ. που ο Ari Marson απέπλευσε από την Ιρλανδία με σκοπό να φτάσει στη Γροιλανδία. Έπεσε όμως σε καταιγίδα και ξεστράτισε από τη ρότα του και μέσα σε έξι μέρες είχε καταφτάσει στο Μεξικό. Αυτή η μυθολογία των λαών του ευρωπαϊκού Βορρά, τα ταξίδια του Ari Marson κοντολογίς, μπορεί να εξηγούν το πώς βρέθηκαν οι πρώτοι ευρωπαίοι λευκοί στο Γιουκατάν…

Η επιστροφή των «Λευκών Αρχόντων»

azzrekkrvvikinnggss3

Σύμφωνα με μια ιστορικο-αρχαιολογική γραμμή σκέψης, ο Κορτές δεν κατέκτησε μόνος όλο το Μεξικό, καθώς δέχθηκε τη βοήθεια χιλιάδων αυτοχθόνων στην εκστρατεία του 1519. Σπανιόλοι και γηγενείς δημιούργησαν έναν ετερόκλητο συνασπισμό που θέλησε να απαλλαγεί από τους δυνάστες Αζτέκους και τον ζυγό της αυτοκρατορίας τους.

Μερίδα ιστορικών πιστεύει ότι πολλές ντόπιες φυλές συμμάχησαν με τους κονκισταδόρες κατά των Αζτέκων καθώς οι λευκοί Σπανιόλοι αντιπροσώπευαν τη μεγάλη επιστροφή των «Λευκών Αρχόντων». Όπως είπαμε, ο Ναός των Πολεμιστών του Τσιτσέν Ιτζά υποδεικνύει αναπαραστατικά ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είχαν αποβιβαστεί στο Μεξικό κάποια στιγμή μεταξύ 600-900 μ.Χ.

azzrekkrvvikinnggss4

Οι τοιχογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα μαύρους, λευκούς και καφέ ανθρώπους, ενώ άλλες πάλι μαρτυρούν μάχες με τους -ξενόφερτους- λευκούς. Υπάρχει πάντως και μερίδα ιστορικών που θεωρεί τους «Λευκούς Άρχοντες» μύθο που γενικεύτηκε στο Μεξικό κατά την εποχή των κατακτήσεων του Κορτές και μπλέχτηκε με ντόπιες δοξασίες…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement