Όττο Σκορτσένι: Η ιστορία του «σημαδεμένου» που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ

Advertisement

Μετά και από αυτή του την ενασχόληση ο Σκορτσένι κατέληξε στην Αίγυπτο όπου δημιούργησε μια ομάδα από πρώην αξιωματικούς των SS και της Βέρμαχτ. Αλλά κάπου εδώ η κατάσταση αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη… Τόσο πολύ που θυμίζει καλογυρισμένο κατασκοπευτικό θρίλερ!

Η εκτέλεση του φυσικού Χάιντς Κρουγκ και η Μοσάντ

ΟΤΤΟ ΣΚΟΡΤΣΕΝΙ 6

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1962, ο φυσικός Χάιντς Κρουγκ δεν επέστρεψε στο σπίτι του στο Μόναχο. Ο Γερμανός επιστήμονας δεν είναι κάποιος τυχαίος άνθρωπος… Ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της βάσης του Πεενεμούντε, όπου αναπτύσσονταν κάποια από τα «Wunderwaffen» των Ναζί (τα πειραματικά, προηγμένα όπλα, μεταξύ των οποίων και οι πύραυλοι V-2).

Ο Κρουγκ ήταν το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Η Αίγυπτος ήθελε να τον προσλάβει για να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που έκανε και για το Γ’ Ράιχ. Να φτιάχνει πυραύλους. Το Ισραήλ από την πλευρά του ήθελε τον Κρουγκ νεκρό για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επειδή φοβόταν πως θα πάει στην Αίγυπτο και θα αναπτύξει το πυραυλικό πρόγραμμα που σαν πρώτο στόχο θα είχε το Ισραήλ.

ΟΤΤΟ ΣΚΟΡΤΣΕΝΙ 4

Και εδώ είναι το σημείο που η ιστορία αρχίζει να θυμίζει θρίλερ. Πρόσφατα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ένα ειδικό αφιέρωμα στο οποίο μιλούσαν βετεράνοι της Μοσάντ, παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων για τα όσα έλεγαν.

Το σοκ ήταν μεγάλο! Ο Κρουγκ εκτελέστηκε  από ομάδα πρακτόρων της ισραηλινής αντικατασκοπίας επικεφαλής της οποίας ήταν Όττο Σκορτσένι!

Η στρατολόγηση του έγινε στις αρχές του 1962, σε ένα μπαρ στη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν ο Σκορτσένι μαζί με την κατά πολύ νεότερη γυναίκα του, Ίλσε φον Φίνκενσταϊν, ανιψιά του Χάλμαρ Σλαχτ, υπουργού Οικονομικών του Χίτλερ.

Εκεί τους προσέγγισε ένα ζευγάρι που αυτοσυστήθηκε ως «γερμανοί» τουρίστες αλλά αποδείχθηκαν πράκτορες της Μοσάντ. Η Σκορτσένι απείλησε να τους σκοτώσει αλλά φαίνεται πως η… «λογική» επικράτησε. Οι δυο πλευρές μπήκαν σε ένα ανιερό, εξαιτίας του παρελθόντος, πάρε – δώσε. Οι πράκτορες της Μοσάντ λένε στον Σκορτσένι τι θέλουν και ως αντάλλαγμα του τάζουν πακτωλό χρημάτων.

ΟΤΤΟ ΣΚΟΡΤΣΕΝΙ 7

Εκείνος αρνείται τα χρήματα και κάνει την αντιπρότασή του. Αυτό που ήθελε ήταν να βγει το όνομά του από τη λίστα του Σάιμον Βίζενταλ, του γνωστού κεφαλοκυνηγού Ναζί, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ο Ισραηλινός πράκτορας δέχτηκε και η συμφωνία έκλεισε.

Το σχέδιο ήταν απλό. Η Μοσάντ οργάνωσε εκστρατεία εκφοβισμού του Κρουγκ, με ανώνυμες επιστολές και απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του στο Μόναχο. Του έδωσε να καταλάβει πως ο κλοιός για εκείνον στένευε επικίνδυνα. Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί, ο Κρουγκ επικοινώνησε με τον Σκορτσένι. Ποιος θα ήταν καλύτερος προστάτης, άλλωστε, από τον άνθρωπο που παρασημοφορήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό από τον ίδιο τον Χίτλερ;

Για κακή του τύχη, ωστόσο, ο Κρουγκ έπεσε στη θανάσιμη παγίδα που στήθηκε σε βάρος του καθώς όταν συναντήθηκε με τον Σκορτσένι εκείνος τον εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Σκορτσένι, το 1970 εισήχθη σε νοσοκομείο του Αμβούργου για να χειρουργηθεί στην σπονδυλική στήλη αφού είχαν εντοπιστεί δύο καρκινικοί όγκοι. Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά έμεινε παράλυτος. Το τέλος του ήρθε στις 7 Ιουλίου 1975 και πήρε μαζί στον τάφο του τα μυστικά σχετικά με τις σχέσεις του με τη Μοσάντ…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement