Τα ΟΥΚ εξοπλίζονται άμεσα με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης που θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ τους

Advertisement

Πιθανό ακόμη και σε λιγότερο από έναν χρόνο οι σκληροτράχηλοι «ΟΥΚάδες» του Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το οπλοστάσιό τους με την απόκτηση των τεσσάρων σκαφών ανοιχτής θαλάσσης ΜΚ.V από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υλοποίηση της παραχώρησης των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων της Αμερικής από εκείνα που αποσύρουν οι seals των Ηνωμένων Πολιτειών, προχώρησε και θα δούμε τα Mk.V με Ελληνικά χρώματα.

Αυτή η ιδιαίτερα ποιοτική αναβάθμιση για τους βατραχανθρώπους του Ναυτικού είχε παρθεί από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής το 2014 και μάλιστα είχε προηγηθεί 42 προγραμμάτων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού ήδη ο διεθνής διαγωνισμός για τη σύναψη συμφωνίας που αφορά την μεταφορά των τεσσάρων υπερόπλων της θάλασσας, έχει ανοίξει και περιμένει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν όλα εκείνα που χρειάζεται μέχρι τις 23 Ιουλίου ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού αναμένετε- αν δεν υπάρξει ολιγοήμερη παράταση- θα γίνει τέσσερις ημέρες μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού, δηλαδή στις 27 Ιουλίου. Ο προϋπολογισμός για το μεταφορικό κόστος φτάνει τα 990.000.

Τα Mk.V χρησιμοποιούνταν από τους θρυλικούς Seals τόσο για θαλάσσια διείσδυση όσο και για ταχεία αποχώρηση από την ακτή που είχαν προσεγγίσει οι ομάδες των ειδικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Θεωρούνται σκάφη με χαμηλό προφίλ απέναντι στον εντοπισμό τους από ραντάρ , ενώ είναι ικανά να ταξιδεύουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες και με αρκετά μποφόρ.
Ένα από τα χαρακτηριστικά που θεωρείται σκάφος που κάνει την διαφορά είναι πως εκτός της ταχύτητας που μπορεί ν’ αναπτύξει αναλόγως πάντα του καιρού, έχει ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία δράσης περίπου 500 ναυτικών μιλίων.
Είναι ικανό να μεταφέρει δυο διαφορετικές ομάδες ειδικών επιχειρήσεων (16 άτομα max) ενώ τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες διέθετε 5μελές πλήρωμα.

Μ’ αυτή την αυτονομία και σε συνδυασμό με την Ελληνική ναυτοσύνη το βέβαιο είναι πως οι ειδικές επιχειρήσεις θα περάσουν στο επίπεδο που πολλοί σήμερα ονειρεύονται….

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement