Παγιδευμένες φυσαλίδες οξυγόνου ηλικίας 1,6 δισ.ετών;

Advertisement

​Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτή τη φωτογραφία:  Φυσαλίδες απολιθωμένου οξυγόνου 1,6 δισεκατομμυρίων ετών, που δημιουργήθηκαν από μικροσκοπικά μικρόβια σε μια ρηχή θάλασσα κάπου στη νεότερη Γη. Οι φυσαλίδες φωτογραφήθηκαν και αναλύθηκαν από ερευνητές που μελέτησαν την πρώιμη ζωή στη Γη- από την Vindhyan Supergroup, στην κεντρική Ινδία.

Οι φυσαλίδες στη φωτογραφία διατηρήθηκαν και σήμερα μπορούν να θεωρηθούν ως ένδειξη για  ζωή.  Τα ερμηνεύουμε ως φυσαλίδες οξυγόνου που δημιουργήθηκαν σε κυανοβακτηριακά ματ σε ρηχά νερά πριν από 1,6 δισεκατομμύρια χρόνια.Τα κυανοβακτήρια άλλαξαν το πρόσωπο της Γης , καθώς ήταν υπεύθυνα για την οξυγόνωση της ατμόσφαιρας.

Ταυτόχρονα έχτισαν ιζηματογενείς δομές που ονομάζονται στρωματόλιθοι, οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γη σήμερα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κυανοβακτήρια παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι προηγουμένως πίστευαν στη δημιουργία φωσφοριτών σε ρηχά νερά, επιτρέποντας έτσι στους σύγχρονους επιστήμονες ένα μοναδικό παράθυρο στα αρχαία οικοσυστήματα της Γης.

Πηγή

Advertisement