Οι περιβόητες θεωρίες συνωμοσίας του αρχαίου κόσμου

Advertisement

Ο Μέγας Αλέξανδρος δολοφονήθηκε

ffjjgofokdkdkggrerge4

Τα χρονικά του μεγάλου μακεδόνα στρατηλάτη ακολουθούν κατά πόδας πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας, από τις οποίες ξεχωρίζει φυσικά η πεποίθηση ότι ο φόνος του Φιλίππου Β’ ήταν μια μηχανορραφία του ίδιου του Αλέξανδρου και της μητέρας του Ολυμπιάδας. Γι’ αυτό εξάλλου και ο φονιάς του Φιλίππου, ο σωματοφύλακάς του Παυσανίας, δολοφονήθηκε κι αυτός με τη σειρά του στην καταδίωξη που ακολούθησε, ώστε να μη δοθούν ποτέ εξηγήσεις ποιος ήταν πίσω από τη βασιλική απόπειρα.

Αλλά και ο ίδιος ο θάνατος του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα στις 3 Ιουνίου 323 π.Χ. έχει δεχτεί το άγγιγμα της συνωμοσιολογικής πένας. Πλήθος ιστορικών έχουν ισχυριστεί ότι σε κείνο το μοιραίο συμπόσιο ο μακεδόνας κατακτητής δηλητηριάστηκε με στριχνίνη από αντιπρόσωπο του μακεδόνα αντιβασιλιά Αντίπατρου. Η Ολυμπιάδα τον προειδοποιούσε εξάλλου συχνά για την υπέρμετρη φιλοδοξία του Αντίπατρου, γι’ αυτό και τον κάλεσε ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, για να τον εκθρονίσει και πιθανότατα να τον εκτελέσει.

Εξοργισμένος από τη θεοποίηση του Αλέξανδρου, ο Αντίπατρος συνωμότησε να τον βγάλει από τη μέση με τη βοήθεια δηλητηρίου που είχε ετοιμάσει ο ίδιος ο Αριστοτέλης(!), μας λέει το σενάριο, καθώς δεν συγχώρεσε ποτέ τον μαθητή του για τη δολοφονία του ανιψιού του. Ο Αριστοτέλης ήξερε λέει πώς να καμουφλάρει την πικρή στριχνίνη μέσα σε ανέρωτο κρασί και το μυστικό αυτό είναι που δηλητηρίασε τον Αλέξανδρο. Το δηλητήριο ήταν κρυμμένο στην οπλή του αλόγου του γιου του Αντίπατρου, Κάσσανδρου, και χορηγήθηκε στον Αλέξανδρο από έναν απογοητευμένο στρατηγό του.

Η πανάρχαια αυτή θεωρία συνωμοσίας είχε άλλοτε (στην αρχαιότητα δηλαδή) μεγάλη απήχηση, καθώς οι πλεκτάνες έδιναν και έπαιρναν στις βασιλικές αυλές του αρχαίου κόσμου…

Ο Μωυσής ήταν ο φαραώ Ακενατόν

ffjjgofokdkdkggrerge5

Ο αιγύπτιος φαραώ Αμένοφις Δ’ έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος μονοθεϊστής, όταν προσπάθησε να εγκαθιδρύσει μια μονοθεϊστική λατρεία γύρω από τον Ήλιο, κι έτσι ταυτίστηκε στη συνωμοσιολογική σκέψη με τον βιβλικό Μωυσή. Ο νεαρός φαραώ ανατράφηκε στο ιερατείο του Ρα στην Ηλιούπολη και εισηγήθηκε τελικά τη λατρεία του Aτόν ως ύψιστου θεού-δημιουργού, υποβιβάζοντας όλο το άλλο πάνθεο σε κατώτερες θέσεις. Ο Ατόν εξυψώθηκε σε θεό του φωτός και στοργικό πατέρα όλου του κόσμου, δίνοντας τις πρώτες σχηματικές γραμμές του μονοθεϊσμού.

Την ίδια στιγμή, μπορείς να διαβάσεις τη Βίβλο με τρόπο τέτοιο που να υποδεικνύεται ότι ο Μωυσής ήταν Αιγύπτιος. Η εβραϊκή ονομασία εξάλλου το ονόματός του, «Μοσέ», σημαίνει στα αιγυπτιακά «γιος». Πολλοί αιγυπτιολόγοι έχουν υπαινιχθεί ότι ο γιος του Αμένοφι Γ’, ο Ακενατόν, φυγαδεύτηκε νύχτα από το παλάτι για να γλιτώσει τη ζωή του από το ιερατείο και στάλθηκε να μεγαλώσει με τον ισραηλίτη παππού του.

Αφού ανέλαβε την εξουσία και εγκαθίδρυσε τελικά τη νέα ηλιοκεντρική θρησκεία του στη σημερινή πόλη Ελ-Αμάρνα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο έχοντας επισύρει τη μήνη όλων, ιερατείου και απλού λαού. Κατέφυγε έτσι στα νότια του Σινά, όπου πέρασε 25 ολόκληρα χρόνια, και αργότερα επέστρεψε στην Αίγυπτο με νέους συμμάχους για να εκθρονίσει τον καινούριο φαραώ, ο οποίος ήταν ωστόσο παντοδύναμος.

Στη δεύτερη αυτή έξοδό του από την Αίγυπτο, ο Ακενατόν σκόπευε να καταφύγει στη Χαναάν και να φτιάξει εκεί τη νέα του βάση, ώστε να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Αίγυπτο ως κατακτητής. Αν και θα πέθαινε τελικά στα βουνά. Η ιστορία του αποτυχημένου μονοθεϊστή φαραώ και της εξορίας του επιστρατεύτηκε λοιπόν από τη νέα πίστη που ξεπήδησε στη Μέση Ανατολή, τον ιουδαϊσμό, και ο Ακενατόν αντικαταστάθηκε με τον Μωυσή.

Οι οπαδοί της συγκεκριμένης θεωρίας ισχυρίζονται ότι ακόμα και οι Δέκα Εντολές της εβραϊκής θρησκείας δεν είναι παρά απόσπασμα από το αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών, την ίδια ώρα που οι βασικές διδαχές του Ακενατόν για τον μονοθεϊσμό μπορούν να ανευρεθούν αυτούσιες στα διδάγματα της Παλαιάς Διαθήκης…

newsbeast.grΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement