Ποια είναι η μεγαλύτερη έρημος στη Γη;

Advertisement

Οι περισσότεροι όταν αναφερόμαστε στη λέξη έρημο, έχουμε στο μυαλό μας, καυτή άμμο, και ζέστη. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πράγματα είναι διαφορετικά!

Η μεγαλύτερη έρημος στον πλανήτη, δεν είναι η Σαχάρα, αλλά η Ανταρκτική! Και η εξήγηση που δίνουν, εντοπίζεται στον όρο έρημος, και τα στοιχεία που τον καθορίζουν.

Το βασικό είναι η βροχόπτωση, η οποία πρέπει να είναι κάτω από τα 250 χιλιοστά ετησίως. Κατά συνέπεια είναι μια περιοχή πολύ ξηρή, με ελάχιστο νερό και ακραίες καιρικές συνθήκες

Έρημοι μπορεί επίσης να περιγραφούν οι περιοχές όπου το περισσότερο νερό χάνεται με εξάτμιση. Αυτό ισχύει σίγουρα σε εκτάσεις που υπόκεινται σε «ερημοποίηση», όπου η αύξηση της θερμοκρασίας στερεύει τις κοίτες των ποταμών και η βλάστηση πεθαίνει.

Οι έρημοι είναι συχνά μερικά από τα πιο καυτά και πιο αφιλόξενα μέρη της Γης, όπως αποδεικνύεται και από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική, την έρημο Γκόμπι στη βόρεια Κίνα και τη Μογγολία, και την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια.

antarktiki1

Αλλά μπορούν επίσης να είναι κρύα, ανεμοδαρμένα τοπία, όπου δεν πέφτει χιόνι ποτέ, όπως στην Ανταρκτική και την Αρκτική.

Στην πραγματικότητα, θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι οι έρημοι χαρακτηρίζονται από λίγο έως καθόλου υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Συνολικά, οι έρημοι συνθέτουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης. Αλλά οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις πολικές περιοχές.

Από την άποψη του μεγέθους, η Ανταρκτική έρημος είναι η μεγαλύτερη στη Γη, φτάνοντας συνολικά τα 13,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο μέρος, με ισχυρούς ανέμους, και η πιο απομονωμένη ήπειρος του πλανήτη. Θεωρείται έρημος επειδή η ετήσια βροχόπτωση της μπορεί να είναι μικρότερη από 51 χιλιοστά.

Είναι καλυμμένη από ένα μόνιμο στρώμα πάγου που περιέχει το 90% του γλυκού νερού της Γης. Μόνο το 2% της ηπείρου δεν καλύπτεται από πάγο, και αυτή η γη είναι αυστηρά κατά μήκος των ακτών, όπου όλη η ζωή που υπάρχει είναι πιγκουίνοι, φώκιες και διάφορα είδη πουλιών. Το άλλο 98% της Ανταρκτικής καλύπτεται από πάγο, με πάχος, κατά μέσο όρο, τα 1,6 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν κάτοικοι, εκτός από 1.000 έως 5.000 ερευνητές, οι οποίοι ζουν στους ερευνητικούς σταθμούς, που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την ήπειρο. Πέρα από ένα περιορισμένο φάσμα των θηλαστικών, μόνο ορισμένα είδη ακάρεων και φύκια προσαρμοσμένα στο κρύο, αποτελούν τη βλάστηση.

antarktiki2

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλή η βροχόπτωση, η Ανταρκτική βιώνει μαζικές ανεμοθύελλες. Μοιάζουν πολύ με τις αμμοθύελλες στην έρημο, αλλά εδώ οι ισχυροί άνεμοι παίρνουν το χιόνι και δημιουργούν χιονοθύελλες. Αυτές οι θύελλες μπορούν να φτάσουν έως και τα 320 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ένας από τους λόγους που η ήπειρος είναι τόσο κρύα.

Η πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου τις 21 Ιουλίου, 1983. Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έδειξε μια πιθανή θερμοκρασία περίπου -93,2 βαθμών Κελσίου στις 10 Αυγούστου του 2010, αλλά η μέτρηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η δεύτερη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, είναι επίσης εμφανώς κρύα. Είναι η Αρκτική, η οποία καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 13,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιόμετρων. Εδώ, η συνολική ποσότητα της βροχής είναι χαμηλότερη από 250 χιλιοστά (10 ίντσες), και κατά κύριο λόγο έχει τη μορφή χιονιού.

Η μέση θερμοκρασία στην Αρκτική είναι -20 βαθμούς Κελσίου, φθάνοντας στο χαμηλότερο -50 τον χειμώνα. Αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της Αρκτικής ερήμου είναι η ηλιοφάνεια. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος εμφανίζεται για μια περίοδο 60 ημερών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχει παρατεταμένο σκοτάδι.

lut

Η τρίτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο είναι η Σαχάρα, με συνολικό μέγεθος 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις κυμαίνονται από πολύ χαμηλά, στις βόρειες και νότιες παρυφές της ερήμου, έως σχεδόν ανύπαρκτη πάνω από το κεντρικό και το ανατολικό τμήμα. Συνολικά, το μεγαλύτερο μέρος στη Σαχάρα λαμβάνει δέχεται λιγότερο από 200 χιλιοστά βροχής.

Ωστόσο, στο βόρειο τμήμα της ερήμου, τα συστήματα χαμηλής πίεσης από τη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν ως αποτέλεσμα μια μέση ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 100 έως 250 χιλιοστών. Το νότιο άκρο της ερήμου, η οποία εκτείνεται από την παραλιακή Μαυριτανία προς το Σουδάν και την Ερυθραία, δέχεται την ίδια ποσότητα βροχόπτωσης από το νότο. Ο κεντρικός πυρήνας της ερήμου, που είναι εξαιρετικά άγονος, έχει μια μέση ετήσια βροχόπτωση μικρότερη από ένα χιλιοστό.

Οι θερμοκρασίες είναι επίσης αρκετά έντονες στη Σαχάρα, και μπορεί να αυξηθούν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, δεν είναι η πιο καυτή έρημος του πλανήτη. Η πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, ήταν 70,7 βαθμοί Κελσίου, στην έρημο Λουτ, στο Ιράν.

Οι μετρήσεις αυτές ήταν μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας της θερμοκρασίας, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες στο Παρατηρητήριο της Γης, της NASA, κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών από το 2003 έως το 2009.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement