Τα πιο απίστευτα καταφύγια για το τέλος του κόσμου [Εικόνες]

Advertisement

Το Svalbard Global Seed Vault βρίσκεται απομονωμένο στο αρχιπέλαγος του αρκτικού κύκλου στη Νορβηγία, μόλις 810 μίλια μακριά από τον Βόρειο Πόλο. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σαν την Κιβωτό του Νώε, μόνο που αντί για ζώα, εδώ φυλάσσονται σπόροι από μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όταν αυτά θα εξαφανιστούν μετά από μια φυσική ή άλλου είδους καταστροφή.

Η εν λόγω κατασκευή, χτίστηκε με την αρωγή της νορβηγικής κυβέρνησης, και των Nordic Genetic Resource Center και Global Crop Diversity Trust. Επιπλέον, για τις ανάγκες της κατασκευής και της συντήρησης δόθηκαν περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια από Ιδρύματα, όπως το The Bill and Melinda Gates Foundation και από χώρες όπως οι: Βραζιλία, Ινδία, Σουηδία, Κολομβία, Βρετανία ακόμα και Αιθιοπία.

Το καταφύγιο που είναι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο

kataksdfam7

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη δράση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχτισε  εκατοντάδες σιλό βλημάτων για να προετοιμάσει τη χώρα για μια επίθεση, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά, είναι εγκαταλελειμμένα και αποτελούν μνημεία μιας άλλης εποχής.

Όμως, δυο επιχειρηματίες, τα ξαδέλφια Bruce Francisco και Gregory Gibbons, έδωσαν ζωή σε ένα από αυτά τα σιλό που βρίσκεται στο Adirondack State Park κοντά στην λίμνη Placid, στη Νέα Υόρκη. Σημειωτέων, αυτό το καταφύγιο είναι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.

Πάνω από το έδαφος, το Silohome διαθέτει ένα υπόστεγο και έναν ευρύχωρο ενιαίο χώρο που λειτουργεί ως καθιστικό με τζάκι και βεράντα. Κάτω από το έδαφος, υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου –σε δυο επίπεδα-, βρίσκονται τρεις κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, ένα ανοιχτό καθιστικό και μια κουζίνα που εφάπτεται με μια σπειροειδή σκάλα. Επιπλέον, σε αυτή την 1114 τ.μ. έκταση, υπάρχει και χώρος όπου φυλάσσονται πύραυλοι.

Με την συνταγή του Ψυχρού Πολέμου

kataksdfam8

Στα βουνά της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα top secret καταφύγιο, φυσικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατασκευασμένο κάτω από την πολυτελή κατοικία που βλέπετε, οι εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως ένα καταφύγιο για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και για τον Γερουσιαστή, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Το καταφύγιο, πλέον, είναι ανοιχτό για το κοινό.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement