Πιο επικίνδυνος από το SARS ο νέος κορονοϊός

Advertisement

Προσβάλλει πολλά όργανα και σκοτώνει ταχύτατα τα ανθρώπινα κύτταρα

Άκρως επικίνδυνο φαίνεται ότι είναι το νέο SARS

Ένας νέος κορονοϊός ο οποίος εντοπίστηκε από τους επιστήμονες πριν από μόλις έξι μήνες και μετρά ήδη επισήμως 11 θύματα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο φονικός από τον συγγενή του ο οποίος προκαλεί το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Το SARS ξεκίνησε την «καριέρα» του το 2003 από την Ασία και στη συνέχεια «σάρωσε» τον πλανήτη σκοτώνοντας συνολικά 775 άτομα.

Προσβάλλει πολλά όργανα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αντίθεση με το SARS, ο νέος κορονοϊός που πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή προσβάλλει πολλά όργανα εξολοθρεύοντας μάλιστα ταχύτατα τα κύτταρά τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «South China Morning Post» ο μικροβιολόγος Γιουέν Κουόκ-γιουνγκ τόνισε ότι αν ο ιός μεταλλαχθεί περαιτέρω, τότε θα είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρή πανδημία. «Μπορεί να είναι πιο δριμύς από το SARS. O ιός του SARS μολύνει ελάχιστες ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. Ο νέος ιός ωστόσο μπορεί να μολύνει πολλούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων, σκοτώνοντας μάλιστα πολύ γρήγορα τα κύτταρα».

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως 17 κρούσματα του νέου ιού από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προειδοποίηση. Τα περισσότερα άτομα που μολύνθηκαν είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια σχέση με τη Μέση Ανατολή.

Την εβδομάδα που μας πέρασε μάλιστα ανακοινώθηκε ένας επιπλέον θάνατος – αυτός ενός 73χρονου άνδρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ασθενής διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο Μόναχο και απεβίωσε την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ένας Βρετανός ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν πέθανε σε βρετανικό νοσοκομείο εξαιτίας του ιού.

Μήπως ο νέος κορονοϊός ξεπήδησε από τις νυχτερίδες;

«Πηγή» της μόλυνσης οι νυχτερίδες;

Παρότι η «πηγή» από την οποία ξεπήδησε ο επικίνδυνος ιός δεν είναι γνωστή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια, πυρετό, βήχα και πνευμονία. Ο ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό πολύ γρήγορα, μέσα σε 48 ώρες από τη μόλυνση ενώ μπορεί επίσης να «επιτεθεί» και στους νεφρούς.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα κράτη πρέπει να ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα άτομα με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη. Προς το παρόν πάντως ο Οργανισμός δεν έχει ζητήσει ειδικά μέτρα ελέγχου για τον ιό στις πύλες εισόδου των διαφορετικών χωρών ούτε έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες.

Advertisement