Τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου

Advertisement

Η ροζ λίμνη, Αυστραλία

australia1

Στη δυτική Αυστραλία, ανάμεσα σε πυκνά πράσινα δάση που περιβάλλονται από το βαθύ γαλάζιο του Νότιου Ωκεανού, βρίσκονται μια σειρά από λίμνες, με τα νερά τους να έχουν μια συγκλονιστική απόχρωση του ροζ!

Μια από τις πιο γνωστές είναι η λίμνη Χίλιερ, στο νησί Middle Island στα ανοικτά της νότιας ακτής της Δυτικής Αυστραλίας. Περιτριγυρισμένη από ένα λεπτό δαχτυλίδι άμμου και ένα δάσος από ευκαλύπτους, η ροζ λίμνη αποτελεί εκπληκτικό τοπίο.

Πιθανή αιτία για το ροζ χρώμα, είναι η παρουσία πράσινων φυκών που μπορεί να συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα β-καροτένιου, μια κόκκινο-πορτοκαλί χρωστική ουσία. Άλλη αιτία ίσως είναι το haloarchaea, ένα είδος μικροοργανισμού που εμφανίζεται κοκκινωπό σε μεγάλα άνθη και τέλος η υψηλή συγκέντρωση ροζ γαρίδας.

Κύκλοι νεράιδας, Ναμίμπια

namibia

Σε όλες τις άγονες ερήμους της Ναμίμπια, συναντάται ένα απόκοσμο θέαμα: εκατομμύρια κυκλικά μπαλώματα, με διάμετρο μέχρι δύο μέτρα, και σε έκταση 2.500 χιλιομέτρων. Αυτοί οι δίσκοι του γυμνού εδάφους, γνωστοί ως «κύκλοι της νεράιδας», μοιάζουν με κρατήρες, ανάμεσα στα τεράστια χαλιά των βοσκοτόπων.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτούς τους απόκοσμους σχηματισμούς, αλλά έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο το χώμα να είναι ραδιενεργό, ή οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τα φυτά σκοτώνουν τη βλάστηση σε κυκλικά σχήματα. Άλλοι πιστεύουν ότι οι κύκλοι είναι το έργο του από τερμίτες της άμμου.

Μια άλλη υπόθεση αποδίδει τους κύκλους στον ανταγωνισμό των φυτών για τους πόρους της γης. Στα σκληρά τοπία, τα φυτά ανταγωνίζονται για νερό και θρεπτικά συστατικά. Όπως τα ασθενέστερα φυτά πεθαίνουν, τα ισχυρότερη μεγαλώνουν σε ασυνήθιστα σχήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόκοσμη ομορφιά αυτών των φαινομένων, ίσως η πιο ταιριαστή θεωρία είναι ότι τοπικών Βουσμάνων, οι οποίοι λένε ότι οι «κύκλοι της νεράιδας» δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα ίχνη των Θεών…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement