Τα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη στον πλανήτη [Εικόνες]

Advertisement

Το χειμώνα περιμένουμε με λαχτάρα τις ζέστες του καλοκαιριού και όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι καύσωνες του καλοκαιριού αποζητούμε τη δροσιά του χειμώνα.

Πώς άραγε θα μας φαινόταν αν βρισκόμασταν στα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη του πλανήτη;

Από τους 70,7 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Dasht-e Lut στο Ιράν –την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης- μέχρι τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου στο σταθμό Vostok της Ανταρκτικής –τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη- παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο θερμά και πιο ψυχρά μέρη που υπάρχουν στον κόσμο.

Κρατήστε σημειώσεις και… αν αντέχετε (το κρύο, τη ζέστη ή και τα δύο) βάλτε τα στη λίστα των επόμενων προορισμών σας.

Τα «καυτά όρη» της Κίνας (Flaming Mountains), στην περιοχή Xinjiang, έχουν την υψηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία σε ορεινό όγκο (66,8 βαθμούς Κελσίου) και φημίζονται για τα σταφύλια τους, ενώ η δημοφιλής στους τουρίστες πόλη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, με την έντονη νυχτερινή ζωή, διεκδικεί τα πρωτεία της πιο ζεστής πόλης στον κόσμο, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 28 βαθμούς.

Η «κοιλάδα του θανάτου» (Death Valley) στην Καλιφόρνια «καίγεται» επίσης από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο, ενώ η λίμνη με το όνομα «τηγάνι» (Frying Pan) στη Νέα Ζηλανδία είναι η πιο θερμή λίμνη στον κόσμο, με το όξινο νερό της να φτάνει σε θερμοκρασίες από 50 έως 60 βαθμούς Κελσίου.

Στο ακριβώς απέναντι άκρο βρίσκεται η πρωτεύουσα Ulaanbaatar της Μογγολίας, η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμο με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πόλεις Verkhoyansk και Oymyyakon στη Ρωσία «κονταροχτυπιούνται» για τον τίτλο των πιο ψυχρών πόλεων, με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμη και στους μείον 72 βαθμούς.

Τις πληροφορίες συγκέντρωσε η εταιρεία GB Energy Supply και παρουσίασε σε σχετικό αφιέρωμα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Οι πιο θερμές περιοχές της Γης

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5 6 7

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement