Η πιο τρελή απόπειρα δολοφονίας της CIA

Advertisement

Με στολή δύτη μολυσμένη με φυματίωση είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει η CIA τον Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από τον δικηγόρο Τζέιμς Ντόνοβαν να διεξάγει μυστικές συνομιλίες με των Κουβανό ηγέτη, κάτι που εκμεταλλεύθηκε η CIA για να στήσει την πλεκτάνη της δολοφονίας του Κάστρο.

Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα στα απόρρητα έγγραφα, «σε κάποιο χρονικό σημείο των διαπραγματεύσεων του Ντόνοβαν με τον Κάστρο, το τμήμα των μυστικών επιχειρήσεων αποφάσισε ο Ντόνοβαν να δώσει ως δώρο στον Κάστρο μία στολή δύτη μολυσμένη με βακτήρια φυματίωσης», αναφέρει το δημοσίευμα του RT.

Το σχέδιο ναυάγησε τελικά από την παρέμβαση του δικηγόρου της CIA, Μίλαν Μισκόφσκι. Με την καθοδήγησή του, ο Ντόνοβαν δώρισε στον Κάστρο ένα ρολόι και μία στολή δύτη, η οποία, όμως, δεν ήταν μολυσμένη.

Οι συναντήσεις του Κάστρο με τον Ντόνοβαν έγιναν το 1963. Ο Αμερικανός δικηγόρος είναι το πρόσωπο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Bridge of Spies», τον οποίο και ενσάρκωσε ο Τομ Χανκς.

cnn.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement