Πληροφορίες που δεν γνωρίζετε για το μυστήριο κόσμο του διαστήματος μέσα από 15 χάρτες

Advertisement

Όσο και αν έχει διαβάσει κάποιος για το διάστημα, όσο και αν έχει μελετήσει το ηλιακό μας σύστημα ποτέ δεν θα καταφέρει να διώξει το πέπλο μυστηρίου που περιβάλει το συγκεκριμένο θέμα.


Χιλιάδες αστέρια, πλανήτες, θεωρίες για το αν υπάρχει ζωή ή όχι στο διάστημα μας δημιουργούν απορίες και εξάπτουν τη φαντασία μας.

Πόσο μακρυά είναι η Σελήνη από τη Γη;

Τι θα γινόταν αν μετακομίζαμε στον Άρη;

Πως ξεκίνησαν όλα;

Θέλετε απαντήσεις ; Δεν έχετε παρά να δείτε τους παρακάτω χάρτες και φωτογραφίες που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε περισσότερες πτυχές του διαστήματος.

1. Ο χάρτης του »σπιτιού» μας, του ηλιακού συστήματος

Αυτό είναι το ηλιακό σύστημα, ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από αστέρια, πλανήτες, ένα σωρό φεγγάρια, κομμήτες και μικροσκοπικά σωματίδια από τα συντρίμμια.

Αυτός ο όμορφος χάρτης είναι από το National Geographic και παρουσιάζει όλη την ιστορία από την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Τις επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, τους ανιχνευτές  στην Αφροδίτη, τον Άρη, σε αστεροειδείς και κομήτες καθώς και τους δορυφόρους.

2. Τα ξέρετε όλα για τη Σελήνη;

Γνωρίζουμε στα αλήθεια πόσο μακρυά είναι το φεγγάρι ή ποιο είναι το πραγματικό του μέγεθος ; Συγκριτικά με την απεραντοσύνη του διαστήματος η σελήνη είναι πολύ κοντά σε εμάς. Για την ακρίβεια είναι μόλις 238.900 μίλια μακρυά μας.

Αλλά μιλώντας »πρακτικά» και σε σχέση με την καθημερινή μας εμπειρία το φεγγάρι είναι πραγματικά πολύ μακρυά.

Απλά φανταστείτε ότι στο κενό που υπάρχει μεταξύ γης και σελήνης θα χωρούσαν ο Kρόνος και ο Δίας. Πλανήτες που είναι 9 με 11 φορές μεγαλύτεροι από την Γη.

Μπορεί εμείς να βλέπουμε το φεγγάρι να δεσπόζει στο σκοτεινό ουρανό αλλά το πραγματικό του μέγεθος δεν είναι τίποτα συγκριτικά με άλλους πλανήτες.

Μάλιστα αν προσθέταμε τη Χαβάη στις Η.Π.Α και τη μεταφέραμε στη σελήνη θα κάλυπτε πάνω από το 70% της περιφέρειας του φεγγαριού.

3. Ήλιος, ένας πραγματικός γίγαντας

Σίγουρα δεν σας προκαλεί έκπληξη ότι ο ήλιος είναι πραγματικά τεράστιος. Ωστόσο είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος του. Για να σας βοηθήσουμε λίγο ας κάνουμε μια υπόθεση: Πετώντας γύρω από τον Ισημερινό με τελική ταχύτητα 747χλμ την ώρα θα μας έπαιρνε 42 ώρες να κάνουμε το κύκλο. Πετώντας γύρω από τον ήλιο θα μας έπαιρνε 6 μήνες.

4. Η χώρα που δεν κοιμάται ποτέ

Αυτή η σύνθετη εικόνα, που αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη NASA και NOAA δορυφόρους, δείχνει την αξιοσημείωτη επίδραση του τεχνητού φώτος στις ΗΠΑ  κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κοιτάζοντας μόνο  αυτές τις σταγόνες και ραβδώσεις που έχουν προκληθεί από τη φωτορύπανση, μπορείτε να υπολογίσετε τη θέση των πόλεων, προαστίων, ακόμη και τις διακρατικές εθνικές οδούς.

5. Η πρώτη φωτογραφία του διαστήματος

Το 1957 θεωρείται το έτος που ξεκίνησε η εξερεύνηση του διαστήματος. Ωστόσο η πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχτεί αρκετά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα το 1946, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ο αμερικανικός στρατός έστειλε έναν πύραυλο στο διάστημα.

Στον πύραυλο υπήρχε μια κάμερα, το φιλμ της οποία διασώθηκε παρότι ο πύραυλος καταστράφηκε. Έτσι λοιπόν μπορέσαμε για πρώτη φορά να δούμε τη θέα του διαστήματος.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement