Πόντιοι Καππαδόκες ανακάλυψαν τον τροχό πριν 17.000 χρόνια!

Advertisement


Ο ποντιακός τροχός

Ώσπου ήλθε κι άλλο χαστούκι! Μια βραχογραφία[12] στον Πόντο (στα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας), που εικονίζει άρμα ή κάρο, το οποίο σέρνει γαϊδουράκι, και μάλιστα με ακτινωτούς τροχούς – τεχνολογία σαφώς ανώτερη του συμπαγούς τροχού!.. Την ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Οκτάι Χατζήογλου, στην πόλι Άρχαβι[13].

Είναι ένα πετρογλυφικό, που χρονολογήθηκε περίπου στα 17.000 χρόνια πριν από σήμερα… Έτσι η τεχνολογία του τροχού, πήγε άλλες 10… χιλιετίες πίσω… Η Άρχαβις έκειτο στην Ποντική Καππαδοκία, όπου κατοικούσαν «αυτόνομοι άνθρωποι», Ρωμαίοι (προσδιορισμός τότε Ελλήνων) και Λαζοί. Αναφέρεται και ως Αρκάδιος – δηλ. μια από τις πολλές κτήσεις των φιλαπόδημων Αρκάδων στον Πόντο.

Έκειτο μετά τις πόλεις Ριζαίον και Αθήνα (την οποία είχε οικήσει μια Αθηναία, της οποίας έδειχναν τον τάφο), όπου έρεε ο Πυξίτης ποταμός, ο οποίος απείχε από την Άρχαβιν 90 στάδια (12 μίλια). Η Άρχαβις ήταν κτισμένη ακριβώς στις εκβολές του ποταμού Αρχάβιου. Περίπου 60 στάδια (8 μίλια) μετά την Άρχαβι, ήταν η αρχαία πόλις Αψαρού[14].

Από το Ριζαίον έως την Αψαρού η απόστασις ήταν τριών ημερών δρόμος. Από δε τον Άρχαβι ποταμό έως τον Οφιούντα ποταμό, κατοικούσαν οι Εκχειριείς, οι Μαχελώνες και οι Ηνίοχοι![15] Τώρα, λοιπόν, φαίνεται καθαρά γιατί ο ποντιακός αυτός λαός ελέγετο «Ηνίοχοι»: Διότι βαστούσαν ηνία, προφανώς πριν απ’ όλους τους άλλους και το όνομα έμεινε τιμητικώς!

Σημειώνω πως το όνομα της ποντιακής πόλεως Άρχαβις προέρχεται από την ελληνική λέξη «αρχή» και σημαίνει «πόλη κτισμένη την αρχή του Ευξείνου Πόντου», γεωγραφικός προσδιορισμός για όσους – κατόχους ελληνικής φυσικά – έρχονταν από τον Καύκασο προς την μητέρα Ελλάδα…

Στην επόμενη δεκαετία, ο τροχός θα πάει ακόμη πιο πίσω, στο 30.000 π.Χ…. Και τα βιβλία του σκότους εξακολουθούν να λένε και να γράφουν πως ο άνθρωπος ζούσε πριν 3000 χρόνια σε σπηλιές.

Αλήθεια, τελικά, ποιος εφηύρε τον τροχό; Και εν τέλει, από πότε ο άνθρωπος έχει εποχούμενη τεχνολογία; Όταν αυτό θα το καταλάβουμε, και θα το βάλουμε στο βάθος του χρόνου που του αρμόζει, τότε θα γυρίσουμε κι άλλα «κολλημένα ρολόγια» και «μυαλά» πολύ πίσω…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Το Mardin σήμερα είναι πόλις της εκτάσεως που κατέχει σήμερα η ΝΑ. Τουρκία, σε στρατηγική θέση, αφού είναι κτισμένη σε βραχώδες βουνό, και κοιτάζει προς τις πεδιάδες της Β. Συρίας.
[2] βλ. συγγραφέα Cl. Dunning και δ/ντή Πολιτισμού και Τουρισμού του Mardin, Davut Beliktay.
[3] Κατά «σύμπτωση» η Λιουμπλιάνα είναι αδελφοποιημένη με το… Μαρντίν!
[4] βλ. Ζ. Letica, Μ. Gimbutas, Μ. Μ. Vasic, κ.ά.
[5] Πολιτισμός που αναπτύχθηκε μεταξύ 3600-2300 π.Χ.
[6] Ο πολιτισμός αυτός αναπτύχθηκε από την Ρουμανία έως την Ουκρανία (4800-3300 π.Χ.). Ευρήματα του πολιτισμού αυτού υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Piatra Neamt στην Ρουμανία, και δείχνουν συγγενή στοιχεία με τον θεσσαλο-μινωικό-κυκλαδικό πολιτισμό.
[7] βλ. Gusev, 1998 και Burmeister, 2004,14f και 21f.
[8] Μια μεγάλη «οβάλ» ξύλινη πόλη της Εποχής του Χαλκού, στην οποία ζούσαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι (το 2200-1800 π.Χ.)!
[9] Για περισσότερα, μάθετε για την συλλογή των «χονδρών» γλυπτών από Monte Alto, στο πάρκο της πόλεως la Democracia. Άλλα τέτοια γλυπτά ευρέθησαν στο el Baul (μαγνητισμένοι ιαγουάροι, κλπ.). [10] βλ. Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. «Ερωδιός», 2006. Και άρθρο του ιδίου «Ενώ η μαγνητοθεραπεία ήταν γνωστή στην αρχαία Σαμοθράκη, οι Κορεάτες κατέστρεψαν με μαγνητικό πεδίο καρκινικά κύτταρα! Τι ήταν ο αρχαίος μαγικός «ιδαίος δάκτυλος»;» στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής, 29.1.2013.
[11] βλ. Γ. Λεκάκης «Οι Θράκες Άβαντες κατοίκησαν από την Θράκη και τον Δούναβη, έως την Κρήτη και την Γαλλία», εφημ. «Ελληνική Αγωγή», τ. Ιουλίου 2000.
[12] Έχω ξαναγράψει για την σημαντικότητα των βραχογραφιών, που ακόμη το «κατεστημένο» επιμένει να βλέπει σαν «τυχαίες» χαράξεις στα βράχια. Βλ. άρθρα μου: «Οι βραχογραφίες της Μακεδονίας» (29.6.2010), «Οι βραχογραφίες της Θράκης» (6.7.2010), «Άλλες πολιτισμικές πληροφορίες από βραχογραφίες» (13.7.2010), «Οι βραχογραφίες ο πρώτος. κινηματογράφος! Θα δούμε «ταινίες» του 4000 π.Χ.» (14.9.2010), «Οι 10 καλύτερες σπηλαιογραφίες του κόσμου!» (30.7.2014), όλα στην εφημ. «Χρόνος» Κομοτηνής.
[13] βλ. Αρριανό > λαζ. Arkabi > τουρκ. Arhavi, Arkhaba.
[14] Παλαιότερα η Αψαρού ελέγετο Άψυρτος ή Άψορρος και ήταν η σπουδαία αρχαία πόλις του Πόντου, την οποία αφάνισε το πάθος της Μήδειας και του Ιάσονος…
[15] βλ. Προκόπ. «de Bellis», 8.2.11, Αρρ. «Περίπλους του Ευξ. Πόντου», 7.4.4. Ανωνύμου «Περίπλους του Ευξ. Πόντου», 40.7 και 42.1, Πτολ. Ε,6. Και άρθρα του Γ. Λεκάκη για τον περίπλου του αρχαίου Πόντου στην εφημ. «Ελληνική Γνώμη» του Ντύσσελντορφ Γερμανίας. Ο Πτολεμαίος δίνει περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή: Από τον Οπιούντα (ή Πιτυούσα, δηλ. Πευκοχώρι), ο λιμήν Ριζούς, το άκρον των Αθηνών, η Χορδύβη ή Χορδύλη, η Μόρθουλα, οι εκβολές του Αρκάδιου ποταμού, η Ξυλίνη, οι εκβολές του ποταμού Κίσσα και η Άψορρος.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement