Πώς εντοπίζεται ο καθένας στο διαδίκτυο – Η τεχνική αναζήτησης ανθρώπων στην ψηφιακή εποχή

Advertisement

Ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν θα το παραδέχονταν ποτέ, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάποια στιγμή στη ζωή τους επιχείρησαν να αναζητήσουν πληροφορίες για έναν άλλο άνθρωπο στο διαδίκτυο.

Άλλωστε στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, οι περισσότεροι διαθέτουν έστω ένα λογαριασμό σε κάποιο μέσο, έχοντας ανεβάσει σε αυτόν ορισμένα προσωπικά τους δεδομένα.

Η αναζήτηση ανθρώπων στο διαδίκτυο, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ειδικά αν κάποιος θέλει να κρύψει τα ηλεκτρονικά του ίχνη. Όμως, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που αν κάνουμε είναι σίγουρο ότι πιθανότατα θα καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Το έγκυρο τεχνολογικό site Cnet έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να εντοπίσουμε κάποιον και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση των Ελλήνων, ίσως η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολη καθώς δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε και τη γραφή με λατινικούς χαρακτήρες.

Στις ενστάσεις ότι όλα αυτά συνιστούν «κατασκοπία» και βίαιη καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, ας επισημάνουμε ότι η γνώση είναι δύναμη. Εάν δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να μας εντοπίσει κάποιος, τότε πώς θα είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, που έχουμε ανεβάσει στο δίκτυο θεωρώντας -πιθανότατα εσφαλμένα- ότι είναι ασφαλή από τρίτους;

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα βήματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να εντοπίσει τον οποιοδήποτε στο διαδίκτυο…

Ξεκινώντας με το Google

search1

Ανεξάρτητα από πόσα γνωρίζουμε για κάποιον, η αναζήτηση θα ξεκινήσει με την πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης της Google. Κανονικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επιπλέον δυνατότητες που δίνει η «Σύνθετη αναζήτηση» (εφαρμόζοντας φίλτρα που θα απορρίψουν άσχετα πράγματα, αναζητώντας έγγραφα pdf ή άλλα, κτλ).

Ωστόσο, αν δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, μπορούμε να παραλείψουμε τις προηγμένες παραμετροποιήσεις και απλά να εισάγουμε στη μηχανή αναζήτησης όσα ξέρουμε για το πρόσωπο που ψάχνουμε. Για παράδειγμα το όνομά του, την επαγγελματική του ιδιότητα και την πόλη που ξέρουμε ότι ζει ή εργάζεται.

Έτσι, ακόμη και αν γνωρίζουμε μόνο το επίθετο, συνδυάζοντάς το με την εργασία, την τοποθεσία ή τους χώρους σπουδών θα εμφανίσει αποτελέσματα από τα κοινωνικά δίκτυα ή άλλα «χρήσιμα» αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε με την αναζήτηση στο Facebook

search2

Εάν από την αναζήτηση στο Google δεν προκύψουν ευρήματα σε κοινωνικά δίκτυα, μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα σε αυτά τα ίδια. Το Facebook είναι το δημοφιλέστερο και διαθέτει μια αρκετά αξιοπρεπή μηχανή αναζήτησης. Έτσι, ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από κει.

Η μηχανή αναζήτησης ανθρώπων του Facebook επιτρέπει την αναζήτηση προφίλ εισάγοντας στοιχεία όπως το όνομα, την περιοχή διαμονής, την περιοχή καταγωγής, το λύκειο, τους κοινούς φίλους, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εργασία. Εάν γνωρίζετε ένα ή δύο στοιχεία από τα παραπάνω, μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης και κατόπιν να περιηγηθείτε στα αποτελέσματα και τις φωτογραφίες των προφίλ.

Εάν αυτός που αναζητούμε δεν έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα (ή κρύβεται πίσω από ψεύτικο λογαριασμό), προσπαθήστε να εντοπίσετε φίλους και μέλη του οικογενειακού κύκλου.

Εάν δεν έχετε οποιαδήποτε ιδέα γι’ αυτούς και γνωρίζετε το όνομα του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης Intelius και να βρείτε τους συγγενείς του, στους οποίους θα επικεντρωθούν κατόπιν οι προσπάθειες σας.

Κάντε συνδέσεις

search3

Τα μεμονωμένα δεδομένα δεν σημαίνουν τίποτα, εκτός και αν μπορούν να συνδεθούν με άλλα δεδομένα προκειμένου να εντοπιστεί η ηλεκτρονική παρουσία κάποιου. Όταν συγκεντρωθούν αρκετά δεδομένα για αυτόν που γίνεται η αναζήτηση, πρέπει να σκεφτούμε ώστε να κάνουμε λογικές συνδέσεις και να κλείσουμε τις «τρύπες».

Για παράδειγμα, εάν γνωρίζουμε το όνομα κάποιου, τη θέση εργασίας που έχει και την τοποθεσία αυτής, μπορούμε να τον εντοπίσουμε στο LinkedIn. Αν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο δίκτυο θα έχει καταχωρήσει τις προπτυχιακές σπουδές, καθώς και το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να ανατρέξουμε πίσω και να συμπεράνουμε την ηλικία του!Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement