Πώς η Monopoly έσωσε την ζωή αιχμαλώτων των Ναζί

Advertisement

Από την Μαργαρίτα Πουρνάρα

Στις 29 Απριλίου του 1913, ένας κατασκευαστής ξύλινων κουτιών στην Βρετανία, έστειλε μια επιστολή στον διασημότερο «μάγο» της εποχής, τον Χουντίνι, απευθύνοντάς του μια πρόσκληση: την επόμενη φορά που θα πήγαινε στην Κεντρική Αγγλία, να προσπαθήσει να αποδράσει από ένα κουτί που θα είχε κατασκευαστεί από το ξυλουργείο του.

Το γράμμα υπέγραφε ο 20χρονος τότε Clayton Hutton, ο οποίος είχε δει τον Χουντίνι σε δράση μερικά χρόνια πριν και είχε εντυπωσιαστεί από τις ικανότητές του. Παράλληλα είχε αναπτύξει ένα μεγάλο ενδιαφέρον στα μαγικά κόλπα, την ταχυδακτυλουργία και τις κατασκευές, χωρίς να στερείται παιδείας ή άλλων ταλέντων.

Μάλιστα, πρότεινε κάτι ακόμα πιο ελκυστικό. Το κουτί στον οποίο θα κλεινόταν ο μάγος, θα κατασκευαζόταν επί σκηνής! Αν κατάφερνε να διαφύγει, ο Hutton θα του έδινε το μεγάλο ποσό των 100 στερλινών.

Περιέργως ο μεγάλος σταρ της εποχής, δέχθηκε την πρόκληση με έναν όρο. Οτι την προηγούμενη ημέρα από την δημόσια του εμφάνιση θα πέρναγε από το ξυλουργείο για να γνωρίσει τους τεχνίτες. Οταν ήρθε έφτασε η κρίσιμη ημέρα, ο Χουντίνι κατάφερε να βγει από την ξύλινη θήκη χωρίς να δυσκολευτεί πολύ.

Και ο Hutton συνειδητοποίησε ότι ο δαιμόνιος μάγος είχε δωροδοκήσει με ένα ευτελές ποσό έναν τεχνήτη που έβαλε τα καρφιά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βγαίνουν εύκολα με μερικές επιδέξιες κινήσεις.

Αυτό, ήταν ένα μεγάλο μάθημα για τον Hutton, ο οποίος κατάλαβε ότι όταν μιλάμε για αποδράσεις, όλα μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους.

Κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι 30 χρόνια αργότερα, ο Hutton θα ήταν ένας από τους εγκεφάλους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που θα ενορχήστρωναν την απόδραση χιλιάδων στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών. Πως; Μα χρησιμοποιώντας τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Ηδη από την δεκαετία του ’30, η Monopoly, που ήταν αμερικανικό παιχνίδι, είχε γίνει πολύ δημοφιλής στην Βρετανία, αποκτώντας μια δική της έκδοση με δρόμους του Λονδίνου. Στο ξέσπασμα του πολέμου, η επιτυχία της είχε απλωθεί παντού. Τα κουτιά με το γνωστό επιτραπέζιο κυκλοφορούσαν ακόμα και μέσα στα στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Οι Γερμανοί φύλακες ενθάρρυναν τους φυλακισμένους να παίζουν διότι έτσι έμεναν ήσυχοι και προσηλωμένοι σε μια δραστηριότητα.

Ο Hutton, πριν φτάσει να συγκεντρώσει σε ένα κουτί Monopoly, διάφορα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο προς την ελευθερία, είχε αφοσιωθεί στην κατασκευή διαφόρων συσκευών. Είχε φτιάξει μικροσκοπικές πυξίδες και ειδικές καραμέλες που θα μπορούσαν να τις έχουν οι πιλότοι μαζί τους αν ξέμεναν από τροφή.

Όμως το κόλπο με το γνωστό επιτραπέζιο ήταν η μεγαλύτερη του επιτυχία αν και υπήρχαν αντίστοιχες παρτίδες με σκάκι και με το «Φιδάκι». Ο Βρετανός σκέφτηκε ότι το πλέον βασικό πράγμα για να μπορέσει κανείς να φύγει από το στρατόπεδο είναι να έχει έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής ώστε να ξέρει προς τα που θα κινηθεί.

Να έχει στην διάθεσή του ορισμένα μικροεργαλεία, καθώς και χρήματα της χώρας στην οποίαν βρισκόταν. Οι χάρτες τυπώνονταν από μια ειδική εταιρεία στην Αγγλία και ήταν από μετάξι έτσι όχι μόνο να μην πιάνουν χώρο και να είναι ανθεκτικοί στην χρήση αλλά να καταστρέφονται πολύ εύκολα αν κάποιος τους έβαζε φωτιά.

Ολες αυτές οι συνεννοήσεις έπρεπε να γίνουν σε απόλυτη μυστικότητα, ώστε να μην διαρρεύσουν πληροφορίες στους Γερμανούς.

Ακόμα όμως και ένα «κυτίο πρώτων βοηθειών διαφυγής», περιήχε ο,τι έπρεπε, πως θα έφτανε στα χέρια των αιχμαλώτων. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν την ιδέα να στέλνουν τα κουτιά των επιτραπέζιων μέσα σε φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας τροφίμων και φαρμάκων που πήγαιναν στα στρατόπεδα από ειδικές Οργανώσεις.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement