Ο πρώην «οικονομικός» δολοφόνος Τζον Πέρκινς αποκαλύπτει: Έτσι αρπάξανε τον ορυκτό πλούτο Ελλάδας-Κύπρου οι δανειστές

Advertisement

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Πως Ελλάδα και Κύπρος «αλυσοδέθηκαν» στα μνημόνια με αντίτιμο τον ορυκτό τους πλούτο αποκαλύπτει στον κυπριακό Τύπο ο Τζον Πέρκινς ο άνθρωπος που κάποτε δούλευε σαν «οικονομικός δολοφόνος» λαών και κρατών.

Ο Τζον Πέρκινς δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για «θανάτους και ανατροπές προέδρων και πολιτικών ηγετών» (i’ ve seen presidents die έλεγε ο μυστηριώδης άνδρας με το τσιγάρο το στόμα στην διάσημη σειρά X-Files που είχε ως αντικείμενο θεωρίες συνωμοσίας, που τελικά αποδεικνύονται ότι έχουν μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα) που δεν είχαν δεχτεί να υποδουλώσουν οικονομικά τις χώρες τους, φέρνοντας στο μυαλό την ανατροπή της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή το 2009 και το υπό δικαστική διερεύνηση σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, που εκείνη την περίοδο είχε πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στην Μόσχα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου σε αμερικανικούς κύκλους.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σ» ο 70χρονος συγγραφέας, ο οποίος δηλώνει εκ των υπαιτίων για την οικονομική καταστροφή αναπτυσσόμενων χωρών, αναφέρει πως η Κύπρος παρουσιάζει κοινά συμπτώματα, αλλά για να μπορούν να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι όροι των κρατικών συμβολαίων, που υπογράφτηκαν με τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και διαχείριση φυσικού της πλούτου

«Όταν ο Αμερικανός Τζον Πέρκινς άρχισε να μιλά ανοικτά ότι αποτελούσε μέρος μιας αθέατης πλευράς της αμερικανικής εταιρειοκρατίας που απομυζούσε αναπτυσσόμενες χώρες με φυσικό πλούτο, σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική, οι αντιδράσεις ήταν λυσσαλέες… Βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων διαψεύσεων, με τις αποκαλύψεις του να χαρακτηρίζονται από κάποιους ως θεωρίες συνομωσίας. Διαδόθηκε η φήμη πως ήταν ένας ψεύτης που απλώς ήθελε να βγάλει κάποια χρήματα. Η τότε αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε ιστοσελίδα ειδικά για τον Πέρκινς, για να απορρίψει, φυσικά, τους ισχυρισμούς του.

Ωστόσο, το 2004 ο Τζον κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω. Κυκλοφόρησε το αποκαλυπτικό του βιβλίο «Οι εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου», το οποίο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία. Το βιβλίο επεξηγούσε με λεπτομέρεια και με στοιχεία την όλη ιστορία του, καταφέρνοντας να δώσει υπόσταση στην έννοια του οικονομικού «δολοφόνου». Μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ των «New York Times» για 72 συνεχόμενες εβδομάδες. Ο λόγος για την επιτυχία αυτή ήταν αυτονόητος.

Αρκετοί, που διάβασαν το βιβλίο, βρήκαν λογική στους ισχυρισμούς του Πέρκινς και έτσι το σύστησαν σε άλλους αναγνώστες. Πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και διδάσκεται πλέον σε πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο. Σήμερα ο 70χρονος πλέον Αμερικανός έχει μετατραπεί σε ακτιβιστή, που δηλώνει ότι επιθυμεί να βάλει το λιθαράκι του για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, του 2016, ο Πέρκινς αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερό του βιβλίο «Οι νέες εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου».

Η «Σημερινή» εντόπισε τηλεφωνικώς τον Τζον Πέρκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αποδέχθηκε να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη διά του διαδικτυακού προγράμματος skype στην εφημερίδα για να διηγηθεί την περιπετειώδη ζωή του, αλλά και για να εκφράσει τις απόψεις του σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Αποκάλυψε ότι πρόσφατα τού έστειλε e-mail ο τέως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης για τον συγχαρεί για το βιβλίο του και να του πει πως ανυπομονεί να διαβάσει το δεύτερο βιβλίο.

Ο 70χρονος σημείωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης τού μετέφερε πως, όταν ανέλαβε την υπουργική θέση, αντιλήφθηκε ότι αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο, σχετίζονται σε κάποιο βαθμό με όσα συνάντησε στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο του ο Πέρκινς εμπλέκει μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου -τις οποίες κατονομάζει-, την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τις Υπηρεσίες Ασφαλείας (NSA). Επίσης, εμπλέκει την Παγκόσμια Τράπεζα, διεφθαρμένους αξιωματούχους κυβερνήσεων τρίτων χωρών, αλλά και τον εαυτό του ως έναν εκ των μεσαζόντων της μεγάλης εκμετάλλευσης που έστησαν οι ΗΠΑ, για να κτίσουν την οικονομική αυτοκρατορία που είναι σήμερα.

Διευθετούσε υπέρογκα δάνεια

Ανέφερε πως η δουλειά του ως οικονομικού «δολοφόνου» ήταν απλή. Από το 1971-1980, υπό την κάλυψη του οικονομικού συμβούλου για μια ιδιωτική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, μετέβαινε σε αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν φυσικό πλούτο. Στη συνέχεια δωροδοκούσε αξιωματούχους και διευθετούσε για τις κυβερνήσεις υπέρογκα δάνεια, με αντάλλαγμα την αποκλειστική ανάθεση της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες εταιρείες υπό ευνοϊκούς όρους.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement