Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές τσουνάμι το 1993;

Advertisement

​Ο σεισμός 7.8 βαθμών του Hokkaido του 1993 ήταν ο ισχυρότερος που είχε χτυπήσει την Ιαπωνία μέχρι το 2011, δημιουργώντας «σκηνές απόλυτης καταστροφής», με σπίτια και βουδιστικούς ναούς που διασκορπίστηκαν στη λάσπη, βάρκες που ρίχτηκαν πολύ στην ενδοχώρα και στέγες μερικών σπιτιών να επιπλέουν στη θάλασσα ». Οι αναφορές δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιουλίου του ίδιου έτους.

Στη συνέχεια, οι εργάτες διάσωσης επιβεβαίωσαν ότι 97 άτομα σκοτώθηκαν, 190 τραυματίστηκαν και περισσότερα από 160 άτομα αγνοούνταν, σύμφωνα με τους Times. Το νησί Okushiri χτυπήθηκε  από το τσουνάμι. Περίπου 10 λεπτά μετά τον σεισμό, το πρώτο κύμα τσουνάμι έπληξε το λιμάνι Aonae στη δυτική ακτή του νησιού.Χωρίς προειδοποίηση, 5 αλιευτικά σκάφη πήραν φωτιά σχεδόν ταυτόχρονα.

Καθώς το 2ο κύμα του τσουνάμι κατευθυνόταν προς την ακτή, δημιούργησε ισχυρούς ανέμους που έσπρωξαν τα φλεγόμενα σκάφη στην παράκτια περιοχή, εξαπλώνοντας τη φωτιά στην πόλη.Τι προκάλεσε αυτές τις πυρκαγιές; Τα αέρια μεθανίου που έχουν ταφεί στο θαλασσινό νερό και απελευθερώθηκαν από το τσουνάμι είναι πιθανό σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Βακτηριακά ματ έδειξαν την απελευθέρωση μεθανίου στα δυτικά του Okushiri, όπου προέκυψε το τσουνάμι. Οι πυρκαγιές τσουνάμι συχνά είναι ένας υποτιμημένος κίνδυνος .

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement