Πρώτη φορά εδώ και 353 χρόνια: Ισημερία μετά την έκλειψη ηλίου!

Advertisement

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα και σηματοδοτεί την Άνοιξη

Την πρώτη μέρα της Άνοιξης σηματοδοτεί η σημερινή ισημερία, η οποία, για πρώτη φορά από το 1662, συμβαίνει λίγο μετά την έκλειψη του ήλιου!

Σχεδόν 15 ώρες αφότου η σιλουέτα της Σελήνης πέρασε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, στις 00:45 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), συμβαίνει η εαρινή ισημερία. Η ισημερία γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ήλιου.

Έτσι, ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Αποτέλεσμα της ισημερίας είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει η Ελλάδα και, αντίστοιχα, η πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο!

Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, καθώς και στην τροπική ζώνη της Γης, όπου… δεν υπάρχουν εποχές! Η ισημερία θα κορυφωθεί στις 21 Ιουνίου, στο ονομαζόμενο θερινό ηλιοστάσιο, όπου η μέρα θα φτάσει στο ζενίθ της, πριν αρχίσει και πάλι να… μικραίνει!

proti-fora-edo-353-chronia-isimeria-meta-tin-eklipsi-iliou

Οι τέσσερις εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια. Φέτος, το Καλοκαίρι θα διαρκέσει 93,65 ημέρες, η Άνοιξη 92,76, το Φθινόπωρο 89,84 και ο Χειμώνας 88,99.

Μάλιστα, με το πέρασμα των χρόνων, το Καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της Άνοιξης και το Φθινόπωρο σε βάρος του Χειμώνα. Έτσι, υπολογίζεται ότι το έτος 3000 το Καλοκαίρι θα διαρκεί 93,92 μέρες στο βόρειο ημισφαίριο, η Άνοιξη 91,97, το Φθινόπωρο 90,61 και ο Χειμώνας 88,74.

Εκτός από το ότι για πρώτη φορά εδώ και 353 χρόνια έχουμε ισημερία σχεδόν ταυτόχρονα με την έκλειψη του ήλιου, το βράδυ της 20ης προς την 21η Μαρτίου είχαμε και ακόμα ένα αστρονομικό φαινόμενο, την σούπερ Σελήνη, καθώς η τροχιά της πλησίασε εκείνη της Γης!

Μάλιστα, η σούπερ Σελήνη θα εμφανιστεί φέτος 6 φορές: αν χάσατε τις τρεις προηγούμενες, θα την ξαναδείτε τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement