«Ψάχνεται για καβγά» η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή λίγα μίλια από το σημείο των γεωτρήσεων στην Κύπρο

Advertisement

Στα άκρα τραβάει το σχοινί η Άγκυρα στην Κύπρο. Μετά τη χθεσινή, άκρως απειλητική, ρητορική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, η Άγκυρα δέσμευσε περιοχή λίγα μίλια βορειότερα από το σημείο όπου το γεωτρύπανο WEST CAPELLA θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την Τετάρτη και για διάστημα 3 μηνών.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

«Ψάχνεται για καβγά» η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή λίγα μίλια από το σημείο των γεωτρήσεων στην Κύπρο - Εικόνα

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με την NAVTEX 697/17 χωρίς να έχει προφανώς και την σχετική δικαιοδοσία ενημέρωσε πως θα διεξάγει ναυτικές ασκήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Ψάχνεται για καβγά» η Τουρκία δεσμεύοντας περιοχή λίγα μίλια από το σημείο των γεωτρήσεων στην Κύπρο - Εικόνα1

Καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr, υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήδη διαθέτει επίσημα, μονάδα του στόλου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία βέβαια βρίσκεται εκεί σε αποστολή του ΟΗΕ για το Λίβανο.

Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα των πετρελαίων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της Άγκυρας.

Οι απειλές Ερντογάν και Γιλντιρίμ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο 22 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να «μπλοκάρει» την ειρήνη και να ξεκινά έρευνες μονομερώς, θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η ενέργεια είναι από τους σημαντικούς τομείς μιας χώρας και κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο επωφελής χρήση του πετρελαίου για την ευημερία κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το δόγμα τους όσον αφορά τη συνεργασία με τους γείτονες είναι το «όλοι κερδίζουν (win win)».

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement