Ρήγμα Αταλάντης: Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έχει δώσει

Advertisement

Το ρήγμα της Αταλάντης είναι μήκους 34 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας.

Περνά από την νότια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του όρους Χλωμό και έχει δώσει πολλούς σεισμούς από την αρχαιότητα έως σήμερα με πιο χαρακτηριστικούς τους σεισμούς του 1894.

Το ρήγμα αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα – Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του ρήγματος

427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.

Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.

105 ή 106 ή 107 μ.Χ.

Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)

Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού που ως τότε ήταν χερσόνησος.

1544μ.Χ. επίκεντρο τη Λαμία

1740μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό κόλπο

1758μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο

1870μ.Χ. με επίκεντρο ανατολικά της Αράχωβας

Οι σεισμοί του 1894

Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί.

Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα.

Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνταντίνο.

Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι.

Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894.

Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement