Ο σκοτεινός αρχηγός παραστρατιωτικών ομάδων της Σερβίας που έμεινε γνωστός ως «Αρκάν»

Advertisement

Ο Ζέλικο Ρασνάτοβιτς έδειξε το ποιόν του από πολύ νωρίς, παίρνοντας πολλαπλές προαγωγές από έφηβος εγκληματίας σε μαφιόζο της Ευρώπης πριν μετατραπεί σε εθνικιστή χούλιγκαν και εγκληματία πολέμου τελικά.

Ο σκοτεινός αρχηγός των παραστρατιωτικών ομάδων της Σερβίας και ηγέτης της διαβόητης Σερβικής Εθελοντικής Φρουράς προχώρησε με τους ζοφερούς «Τίγρεις» του σε εθνοκάθαρση πληθυσμών και γενοκτονίες σε Βοσνία, Κροατία και Κόσοβο, στο όνομα πάντα του σερβικού εθνικισμού.

Μέχρι τότε βέβαια ο «νονός» Αρκάν είχε γίνει ζάπλουτος χάρη στις ληστείες τραπεζών, το λαθρεμπόριο, τη μαύρη αγορά και τις τόσες παράνομες δραστηριότητές του και φιγούραρε ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γιουγκοσλαβίας, αν και τίποτα απ’ αυτά δεν προμήνυαν τη μετατροπή του αρχιμαφιόζου του κυκλώματος εκβιαστών και των νυχτερινών κέντρων της Γερμανίας στο ανηλεές τέρας του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ταυτόχρονα με τη δράση των μαυροντυμένων μελών της παραστρατιωτικής ομάδας του «Τίγρεις του Αρκάν» στον πόλεμο της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου, ο βουλευτής Αρκάν (με το κόμμα του Σερβική Ενότητα) ζούσε τη μεγάλη ζωή με την ποπ σταρ γυναίκα του και τις υψηλόβαθμες διασυνδέσεις του με την ηγεσία και τις μυστικές υπηρεσίες, όντας στο απυρόβλητο όλων.

Ήρωας πολέμου και σωστός θρύλος για τους Σέρβους, τους οποίους υπερασπίστηκε με τους μαύρους εθελοντές του στον πόλεμο της διάσπασης της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, και εγκληματίας πολέμου για τους Κροάτες και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, δεν είναι και πολλά αυτά που δεν έκανε ο Αρκάν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, απ’ όπου ξεπήδησε ως ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σκοτεινής αυτής περιόδου.

Πλέον τον κυνηγούσε η Ιντερπόλ, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του από το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης. Όταν έπεσε νεκρός στο Βελιγράδι στις 15 Ιανουαρίου 2000, η βιογραφία του με τη μετεωρική άνοδο και την ηχηρή του πτώση ενσάρκωνε την ίδια την ιστορία της γιουγκοσλαβικής κοινωνίας των τελευταίων 20 ετών. Οι «Τίγρεις» του εκτέλεσαν μια σειρά από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα κατά της Βοσνίας, κι αυτό δυστυχώς θα ήταν ένα μόνο από τα εγκλήματα του διεθνούς κακοποιού Ζέλικο Ρασνάτοβιτς…

Πρώτα χρόνια

arkkaannazilwko1Ο Σέρβος Ζέλικο Ρασνάτοβιτς γεννιέται στις 17 Απριλίου 1952 σε μια μικρή πόλη της σλοβενικής μεθορίου ως ένα από τα τέσσερα παιδιά ενός παρασημοφορημένου πιλότου της γιουγκοσλαβικής Αεροπορίας, που είχε διακριθεί ιδιαιτέρως στον Β’ Παγκόσμιο με τις τάξεις των παρτιζάνων. Η οικογένεια ακολουθεί τις μεταθέσεις του Βέλικο στη Γιουγκοσλαβία και κάποια στιγμή εγκαθίσταται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου και θα περάσει ένα καλό μέρος της παιδικής του ηλικίας ο Ζέλικο.

Αργότερα η φαμίλια θα περάσει από μια σειρά σερβικές πόλεις και θα βρει τελικά το μόνιμο σπίτι της στο Βελιγράδι, την πόλη που θεωρούσε γενέτειρά του ο μαχητής Αρκάν. Εκεί θα ανδρωθεί μέσα στη σιδηρά πειθαρχία του πατέρα και τους συχνούς ξυλοδαρμούς του, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του πριν εκλεγεί βουλευτής το 1992, κάνοντας όνειρα να γίνει κι αυτός πιλότος.

Αντί για ιπτάμενος θα γίνει βέβαια ανήλικος κακοποιός, βουτώντας πορτοφόλια από περαστικούς και αναγκάζοντας τον Βέλικο να στραφεί στη μυστική αστυνομία για να απομακρύνουν τον 14χρονο γιο του από τον κακό δρόμο (1966). Τον στέλνει έτσι εσώκλειστο την επόμενη χρονιά, όταν βγήκε από το αναμορφωτήριο, σε ναυτική ακαδημία, αν και ο Ζέλικο έχει άλλα σχέδια: το σκάει για το Παρίσι, γίνεται κακοποιός πλήρους απασχόλησης και το 1969 οι γαλλικές αρχές τον στέλνουν πακέτο στη Γιουγκοσλαβία, όπου θα περάσει άλλα τρία χρόνια στη φυλακή για ένοπλες ληστείες.

arkkaannazilwko3

Βγαίνοντας το 1972, ο 20χρονος Ζέλικο θα οργώσει την Ευρώπη γινόμενος σύντομα βίος και πολιτεία. Με τη βοήθεια των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών (ο πατέρας του ήταν καρδιακός φίλος του διοικητή τους Στάνε Ντόλαντς), ο «Αρκάν» πια (από το όνομα που πήρε σε ένα από τα τόσα πλαστά διαβατήριά του) εκτελεί ληστείες τραπεζών στη Δυτική Ευρώπη και συλλαμβάνεται τελικά στο Βέλγιο, όπου καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Αφού το σκάσει από τη φυλακή το 1979, συνεχίζει τη ληστρική επιδρομή του σε Σουηδία και Ολλανδία, όπου θα περάσει άλλα 2 χρόνια στη φυλακή (από τα 7 της ποινής του), καθώς με τη βοήθεια της μυστικής αστυνομίας της Γιουγκοσλαβίας δραπετεύει και πάλι!

arkkaannazilwko4

Μέσα σε δέκα χρόνια, από το 1975-1985 δηλαδή, το όνομα του Ζέλικο Ρασνάτοβιτς φιγουράρει πια στις λίστες της Ιντερπόλ ως ο πλέον καταζητούμενος γιουγκοσλάβος μαφιόζος, με τον τεράστιο φάκελό του να περιλαμβάνει ληστείες τραπεζών, απάτες και εκβιασμούς, αλλά και φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός και ναρκωτικών. Το πέρασμά του από τις φυλακές της Σουηδίας και της Γερμανίας θα είναι ένα μικρό μόνο μέρος της πλούσιας εγκληματικής του δράσης, απ’ όπου θα ξεπηδήσει ως ένα ιδιαιτέρως μοχθηρό αφεντικό του υποκόσμου, με έφεση στις αιμοβόρες τιμωρίες αλλά και τον πολυτελέστατο τρόπο ζωής.

Πριν το 1980, είχε ήδη δύο γάμους στο ενεργητικό του και περίπου 8 παιδιά (νόμιμα και μη αναγνωρισμένα). Ήταν ωστόσο η αρχή της πτώσης της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο που θα αποδεικνυόταν η πιο επικερδής περίοδος της ζωής του, όταν θα αναλάβει έναν ακόμα ρόλο: ηγέτης των ακροδεξιών παραστρατιωτικών του Βελιγραδίου, του κύκλου δηλαδή εκείνου που ονειρευόταν την εθνοκάθαρση της Γιουγκοσλαβίας…

Ο άρχων του πολέμου

arkkaannazilwko5Το 1982 εντάχθηκε επισήμως στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν ήδη περιέλθει στα χέρια του ακραίου σερβικού εξτρεμισμού, και αναλαμβάνει συμβόλαια θανάτου για γιουγκοσλάβους αντιφρονούντες που είχαν αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία. Πράγμα εύκολο για τον ίδιο, καθώς οι διασυνδέσεις του με τη μαφία της Ευρώπης ως «νονός» του γιουγκοσλαβικού παραρτήματος δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Οι αναφορές θέλουν τον ίδιο να λειτουργεί ως εκτελεστής των μυστικών υπηρεσιών καθώς ήταν ιδιαιτέρως καλός στο να ξετρυπώνει τους αντιφρονούντες εμιγκρέδες.

Ο ρόλος που τον εκτόξευσε στην κορυφή και τον έκανε να φαντάζει εθνικός ήρωας ήταν στα χρόνια του εμπορικού εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας, όταν ως μέγας λαθρέμπορος προμήθευε με πρώτες ύλες και αγαθά τον τοπικό εμπορικό μηχανισμό, δραστηριότητα που θα τον έκανε κυριολεκτικά πάμπλουτο. Το 1988 ένωσε τις δυνάμεις του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον κυριότερο εκφραστή του σερβικού εθνικισμού και κατοπινό πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, προσφέροντάς του ένα φοβερό πακέτο: τη στρατολόγηση και εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων για την υπεράσπιση των σερβικών συμφερόντων μέχρις εσχάτων.

arkkaannazilwko6Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement