Ο σκοτεινός αρχηγός παραστρατιωτικών ομάδων της Σερβίας που έμεινε γνωστός ως «Αρκάν»

Advertisement

Εγκλήματα πολέμου

arkkaannazilwko8Το περιστατικό στο Βούκοβαρ δεν ήταν παρά η αρχή μιας μακράς σειράς εθνοκαθάρσεων των σέρβου πατριώτη. Πέρα από τις νυχτερινές εκτοπίσεις των Κροατών από τα σπίτια τους για να ζήσουν εκεί σερβικές οικογένειες, μια πρακτική που γενίκευσε ο Αρκάν, υπήρχε και το ασύλληπτο σε έκταση πάρτι θανάτου που έκανε απερίσπαστος και με τις ευλογίες της ηγεσίας.

Άλλοι 1.000 μουσουλμάνοι της Ανατολικής Βοσνίας εξοντώθηκαν ανηλεώς τον επόμενο χρόνο, αν και οι αναφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στον ΟΗΕ μιλούν για θηριωδίες με το τσουβάλι. Στο εσωτερικό της Σερβίας όμως το πρωτοπαλίκαρο του Μιλόσεβιτς ήταν σωστός εθνικός ήρωας, ειδικά στις τάξεις των εθνικιστών, και ο πρόεδρος τον αντάμειψε με μια εκστρατεία για την καλύτερη δημόσια εικόνα του.

arkkaannazilwko9

Η αιματοβαμμένη δράση του Αρκάν δεν θα τέλειωνε ωστόσο εδώ, καθώς μετά το σύμφωνο ειρήνης Σέρβων και Κροατών θα γινόταν για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδο προσφέροντας τώρα τις υπηρεσίες του στον Ράντοβαν Κάραζιτς.

Περίπου ένα εκατομμύριο βόσνιοι μουσουλμάνοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους χάρη στην έκνομη δράση του Αρκάν και εκατοντάδες συνάντησαν τον άδικο θάνατο από τα τάγματα θανάτου του στο Σαράγεβο, τη Μόσταρ και αλλού. Το 1995, για παράδειγμα, δεν γλίτωσαν ούτε τα μωρά των 200 βόσνιων εκτελεσθέντων στην Μπάντζα Λούκα.

Ο βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου το 1992 ίδρυσε την επόμενη χρονιά το ακραία εθνικιστικό κόμμα της Σερβικής Ενότητας, συνεχίζοντας κανονικά τις μαφιόζικες μπίζνες του σε όλη την Ευρώπη. Ο αμερικανός ειδικός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ρώτησε άλλοτε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γιατί δεν έκανε κάτι για να σταματήσει το ανατριχιαστικό πρωτοπαλίκαρό του και πήρε την αποστομωτική απάντηση του πρώην προέδρου: «Τον φοβάμαι»!

arkkaannazilwko11

Ο Αρκάν, με τις κυβερνητικές ευλογίες και τη μυστική παρακρατική δράση, είχε συγκεντρώσει όλο το οργανωμένο έγκλημα στα χέρια του και είχε τους κακόφημους «Τίγρεις» του να κλείνουν στόματα και να επηρεάζουν συνειδήσεις. Συνεχίζοντας κανονικά τη ζωή του ως εγκληματίας πολέμου, παντρεύτηκε το 1996 την πιο προβεβλημένη ποπ αοιδό της χώρας, Τσέτσα, αν και έλαβε ως γαμήλιο δώρο την κλήτευση από το Διεθνές Δικαστήριο που τον κατηγορούσε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (1997).

arkkaannazilwko14

Την ώρα που γίνονταν βέβαια αυτά, οι «Τίγρεις» του δρούσαν τώρα ανεξέλεγκτοι στο Κόσοβο συνεχίζοντας τις εκτοπίσεις, τις εκτελέσεις και τους μαζικούς τάφους των αλβανών αυτή τη φορά εχθρών. Άλλη μια εθνοκάθαρση έφερε τη σφραγίδα του Αρκάν, καθώς περισσότεροι από 30.000 αλβανοί κοσοβάροι κατέφυγαν στα Σκόπια το 1998…

Η δολοφονία

arkkaannazilwko2

Μέσω των σχέσεών του με τις μυστικές υπηρεσίες και το οργανωμένο έγκλημα, ο Αρκάν ζούσε ανενόχλητος στο Βελιγράδι παρά το διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του. Όταν ωστόσο τα «έσπασε» με τον Μιλόσεβιτς αποκαλώντας τον δημοσίως «προδότη» και το ΝΑΤΟ παρενέβη στο Βελιγράδι, η παντοκρατορία του κόντεψε να γκρεμιστεί, αν και φάνηκε πως αυτός ήταν ο πραγματικός κινητήριος μοχλός της χώρας: «άρχων του τρόμου» και «αφέντη της Γιουγκοσλαβίας» αποκαλούσαν τον πανίσχυρο και ζάμπλουτο Αρκάν φίλοι και εχθροί.

Ο ίδιος έμοιαζε στο απυρόβλητο και ακόμα και σήμερα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου του. Ήταν αντίπαλη μαφία; Παρακρατικοί; Μυστικοί πράκτορες άλλων κυβερνήσεων; Παλιοί του συνεργάτες; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί, αν και η δολοφονία του παραμένει ακόμα αντικείμενο ιστορικής έριδας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2000, την ώρα που βρισκόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου του στο Βελιγράδι καταμεσής της προσωπικής του φρουράς, δέχτηκε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο.

arkkaannazilwko16

Ο αιμοσταγής φονιάς της γιουγκοσλαβικής ιστορίας ενδέχεται να υπέκυψε στο παρακράτος που ο ίδιος εξέθρεψε και γιγάντωσε…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement