Από σπίτια μέχρι κότερα αγοράζουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα

Advertisement

Τρέχουν να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής με 250.000 ευρώΜια νέα τάση παρουσιάζεται, ιδίως τους τελευταίους έξι μήνες, στην αγορά. Επενδυτές από την Τουρκία αγοράζουν σπίτια, επιχειρήσεις και ό,τι άλλο διατίθεται προς πώληση στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άδεια διαμονής και μετακίνησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι εν λόγω Τούρκοι επενδυτές όμως δεν ενδιαφέρονται ούτε για βραχονησίδες στο Αιγαίο, ούτε για ακίνητα στη Θράκη (όπου ισχύει και ειδικό προστατευτικό καθεστώς για πωλήσεις σε κατοίκους χωρών εκτός Ε.Ε.), αλλά για assets στο Κολωνάκι, στο Ψυχικό, στη Γλυφάδα, στο Πανόραμα της Βούλας και τη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα, στα τμήματα μεταβιβάσεων των εφοριών παρατηρείται δυναμική παρουσία οικονομικά εύρωστων Τούρκων, της μεσαίας και ανώτερης τάξης, που δίνουν εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας. Εκτός από επένδυση «σε τιμές ΔΝΤ», ίσως είναι και μια επιλογή για όσους θέλουν να το έχουν «δίπορτο» σε Τουρκία και Ευρώπη, ειδικά αν δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι σφίγγουν κι άλλο τα λουριά στη χώρα τους.

Γλυφάδα όπως… Κουσάντασι

Μονοκατοικίες ή διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις, κότερα Ελλήνων που τα πουλάνε για να απαλλαγούν από τεκμήρια και φόρους πολυτελείας, ακόμη και μόνιμες θέσεις πάρκινγκ για τα σκάφη ή τα αυτοκίνητά τους είναι οι συνήθεις συναλλαγές που δηλώνουν στην Εφορία. Στις μαρίνες των νοτίων προαστίων έχουν αρχίσει ήδη να κυματίζουν τουρκικές σημαίες στα σκάφη που περνούν στα χέρια Τούρκων αγοραστών. «Θέλουν να κάνουν τη μαρίνα της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης -που είναι η βιτρίνα της Ελλάδας- νέο Κουσάντασι (Εφεσος) και Μποντρούμ (Αλικαρνασσός);» λένε με υποψία κρατικοί παράγοντες που ζουν από κοντά όσα συμβαίνουν.

Διπλάσιοι Τούρκοι επενδυτές σε έξι μήνες

Αν και δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων και ταξινόμηση για τις πάσης φύσεως αγορές και επενδύσεις που γίνονται από Τούρκους, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών μαρτυρούν πόσοι αξιοποίησαν τις διατάξεις του νόμου (Ν.4251/2014) που προσφέρει άδεια διαμονής σε επενδυτή με αγορά ακινήτου αξίας μεγαλύτερης από 250.000 ευρώ στη χώρα μας.

protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement