Ο Στήβεν Χώκινγκ προειδοποιεί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας

Advertisement

Σύμφωνα με τον  διάσημο φυσικό καθηγητή Στήβεν Χώκινγκ, μια μέρα η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αναπτύξει «δική της βούληση» και να γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα.

Ο καθηγητής Χώκινγκ εξέδωσε προειδοποίηση λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει τόσο προχωρημένη ώστε να μπορεί να αναπτύξει μια δική της βούληση, η οποία θα μπορούσε να έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της ανθρωπότητας.

Όπως εξήγησε καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους όπως η κατασκευή ισχυρών αυτόνομων όπλων ή η ανακάλυψη νέων τρόπων ώστε οι πολλοί να καταπιέζουν τους λίγους.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που μπορεί να πετύχει το μυαλό ενός ανθρώπου και αυτό που μπορεί να πετύχει ένας υπολογιστής. Στη θεωρία οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να την ξεπεράσουν» συνέχισε ο Χόκινγκ.

Την ίδια ώρα ωστόσο επισήμανε ότι τα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να είναι μεγάλα περιλαμβάνοντας σε αυτά «την εξαφάνιση των ασθενειών και της φτώχειας».

«Εν συντομία, τυχόν επιτυχία στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του πολιτισμού μας αλλά και το τελευταίο εκτός αν μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τους κινδύνους» κατέληξε ο καθηγητής.

Advertisement