Στο Άγιον Όρος, εκεί όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπονται

Advertisement

Σε μια μικρή, βραχώδη χερσόνησο που προεξέχει στο Αιγαίο βρίσκεται το Άγιον Όρος, εκεί όπου βρίσκονται 20 από τα πιο αρχαία και απομακρυσμένα μοναστήρια του κόσμου.

Σήμερα, είναι η «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ περισσότερα από μια ανεξάρτητη χώρα την οποία διοικεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από έλεγχο σαν να περνούν σε άλλη χώρα για να περάσουν από την υπόλοιπη Ελλάδα στο Αγιον Ορος.

Η μόνη πρόσβαση γίνεται μέσω πλοίου αφού δεν υπάρχει δρόμος μέσω του βουνού. Και θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως το χριστιανικό Θιβέτ.

Το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη

Το Αγιον Όρος θα μπορούσε να είναι το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη. Οι πρώτοι Χριστιανοί έφτασαν εκεί κατά τον δεύτερο αιώνα, και οι διάδοχοί τους συνεχίζουν να ζουν εκεί αδιάκοπα και να προσεύχονται για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Τα μοναστήρια εξακολουθούν να μοιάζουν με μεσαιωνικά φρούρια, αμετάβλητα από τους αιώνες.

Δεν υπάρχει τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε αυτό το ασκητικό καταφύγιο, και οι επισκέπτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δουν ποτέ τηλέφωνο ή αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι μια απόκοσμη ησυχία, που διακόπτεται μόνο από το κτύπημα του ξύλου καστανιάς, καλώντας τους μοναχούς για προσευχή κάθε πρωί στις 3.30 π.μ.

Δηλαδή το Άγιον Όρος είναι πιο παλιό και από τις καμπάνες της εκκλησίας.

Ενα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος περιλαμβάνει ένα κυριολεκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τα μοναστήρια εκεί εξακολουθούν να συχρονίζονται με τη βυζαντινή εποχή, κατά την οποία η ημέρα αρχίζει το ηλιοβασίλεμα και όχι τα μεσάνυχτα, οπότε η ζώνη ώρας αλλάζει κυριολεκτικά κάθε μέρα. 

Οι επισκέπτες θα χρειαστεί να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους ενώ περνούν τα σύνορα. Και βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να αλλάξετε ακόμα και την ημερομηνία, αφού το Άγιον Όρος δεν υιοθέτησε ποτέ το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Εκεί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο είναι 13 ημέρες πίσω.

Δηλαδή σήμερα εκεί είναι σχεδόν δύο εβδομάδες πριν!

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement