Συγκλονιστικές εικόνες από την αιματηρή έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε στην Ιαπωνία

Advertisement

Εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων στην κεντρική Ιαπωνία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αναζητώντας 6 ανθρώπους οι οποίοι φέρεται πως αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Οντάκε, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.

Οι διασώστες ανακάλυψαν τουλάχιστον 10 τραυματίες οι οποίοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας.

Σύννεφα καπνού επεκτείνονταν 10 χιλιόμετρα πάνω από το όρος Οντάκε, ενώ το ηφαίστειο συνέχισε να εκρήγνυται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η υπηρεσία είχε προβλέψει ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν περισσότερες εκρήξεις ενώ προειδοποίησε για μεγάλη συγκέντρωση τέφρας στις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.

Τουλάχιστον 250 ορειβάτες είχαν εγκλωβιστεί στο όρος μετά την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου, παρόλα αυτά μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οι περισσότεροι κατάφεραν να κατέβουν το βουνό, μετέδωσε το NHK. Ωστόσο, περίπου 40 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι.

Το όρος Οντάκε αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες, ενώ η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1979, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 200.000 τόνους τέφρας.

Περισσότεροι από 30 ορειβάτες εντοπίστηκαν σήμερα από τα σωστικά συνεργεία σε κατάσταση «καρδιοαναπνευστικής» ανακοπής στο ηφαίστειο Οντάκε, στο κέντρο της Ιαπωνίας.

Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο υψώνεται στα 3.067 μέτρα ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου.

Οι διασώστες κάνουν λόγο για «καρδιοαναπνευστική ανακοπή» όταν τα θύματα δεν παρουσιάζουν πλέον κανένα σημείο ζωής. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από τις ιαπωνικές αρχές μέχρις ότου ο θάνατος των θυμάτων να επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει χθες Σάββατο πως το ηφαίστειο Οντάκε, που βρίσκεται 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο, εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι, με αποτέλεσμα η στάχτη να αρχίσει να κυλάει από τη νότια πλαγιά του βουνού σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων.

Περίπου 550 στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης δεκάδων ορειβατών, μεταξύ αυτών και παιδιά, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου μετά την απροειδοποίητη έκρηξή του.

Σχεδόν 300 ορειβάτες πλησίαζαν στην κορυφή του Οντάκε χθες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να φύγουν, όμως μερικές δεκάδες –45 με 49 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών– δεν είχαν καταφέρει να κατέβουν από το βουνό και πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια.

Πηγή: news247.gr

Advertisement