Τέσσερις πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελληνική κοινή γνώμη

Advertisement

Είναι από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που σημειώθηκαν στη χώρα μας. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και βύθισαν στο πένθος τις οικογένειές τους.

Ακόμη και σήμερα ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η HuffPost Greece παρουσιάζει τέσσερις από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1990 και μετά.

Η τραγωδία του C-130 στο Όρος Όθρυς

Μία από τις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν και αυτή της συντριβής ενός πολεμικού αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Όθρυς και συγκεκριμένα στην κορυφή Τσατάλι.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1991, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η mixanitouxronou.gr, προορισμός του ήταν το Ηράκλειο της Κρήτης, κάνοντας μία στάση στην Αγχίαλο όπου και θα παραλάμβανε και άλλο προσωπικό. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 58 σμηνίτες και πέντε μέλη του πληρώματος.

ÁÐÏ ÔÇÍ ÐÔÙÓÇ ÔÏÕ ÓÔÑÁÔÉÙÔÉÊÏÕ ÁÅÑÏÓÊÁÖÏÕÓ C-130 ÓÔÏ ÂÏÕÍÏ ÏÈÑÕÓ ÓÔÇÍ ÖÈÉÙÔÉÄÁ.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωσή του το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου στον Αλμυρό κατά την οποία ζητούσε άδεια προσγείωσης. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν αμέσως δίχως όμως αποτέλεσμα.

Τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν τελικά έπειτα από τέσσερις μέρες από τον πιλότο ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου στο όρος Όθρυς, στην κορυφή Τσατάλι. Κανείς από τους 63 επιβαίνοντες δεν ήταν ζωντανός.

ÁÐÏ ÔÇÍ ÐÔÙÓÇ ÔÏÕ ÓÔÑÁÔÉÙÔÉÊÏÕ ÁÅÑÏÓÊÁÖÏÕÓ C-130 ÓÔÏ ÂÏÕÍÏ ÏÈÑÕÓ ÓÔÇÍ ÖÈÉÙÔÉÄÁ.ÌÅÔÁÖÏÑÁ ÐÔÙÌÁÔÙÍ

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκδοχές που ακούστηκαν ήταν τρεις. Η πρώτη είχε να κάνει με την παρουσία ενός εχθρικού αεροσκάφους το οποίο και αποσυντόνισε τα όργανα του C 130 και το οδήγησε σε πτώση.

Η δεύτερη, ότι σκόπιμα καθυστέρησαν οι αρχές να φτάσουν στον εντοπισμό του αεροσκάφους γιατί έκρυβε κάποιο μυστικό και η τρίτη πώς το μοιραίο αεροσκάφος μετέφερε εκρηκτικά. Καμία όμως από τις τρεις δεν επιβεβαιώθηκε. Το επίσημο πόρισμα δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα με την δικαιολογία ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο.

Η δίκη για την τραγωδία έγινε τρία χρόνια μετά, με κατηγορούμενο τον χειριστή του πύργου ελέγχου του Αλμυρού. Ο χειριστής καταδικάστηκε σε 2ετη φυλάκιση με αναστολή. Το 1996 όμως αθωώθηκε σε νέα δίκη παμψηφεί. Δύο χρόνια μετά έφυγε από τη ζωή νικημένος από την κατάθλιψη.

Η συντριβή στα Πιέρια όρη του ουκρανικού αεροσκάφους Γιάκοβλεφ

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1997 μία ακόμη τραγωδία σημειώθηκε σε ελληνικό έδαφος. Το ουκρανικό αεροσκάφος Γιάκοβλεφ συνετρίβη στα Πιέρια όρη σε υψόμετρο 1.200 μέτρα.

Είχε προσπαθήσει να να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη δίχως όμως επιτυχία. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι το πλήρωμα είχε χαθεί και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους ελεγκτές, λόγω κακής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

ÔÁ ÓÕÍÔÑÉÌÌÉÁ ÔÏÕ ÑÙÓÉÊÏÕ ÁÅÑÏÓÊÁÖÏÕÓ ÃÉÁÊÏÂËÅÖ ÐÏÕ ÓÕÍÅÔÑÉÂÇ ÓÅ ÏÑÅÉÍÇ ÐÅÑÉÏ×Ç ÔÇÓ ÐÉÅÑÉÁÓ

Οι χειριστές του αεροσκάφους έκαναν άσκοπους κύκλους στην προσπάθειά τους να βρουν το αεροδρόμιο. Δίχως να αντιληφθούν ότι κινδυνεύουν να ρίξουν το αεροσκάφος στα Πιέρια.

Επί τέσσερις ημέρες οι ελληνικές αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα συντρίμμια του. Δίχως όμως επιτυχία. Την τραγωδία της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους συμπλήρωσε και μία ακόμη. Μία ώρα προτού εντοπιστούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στο όρος Πάστρα (βορείως της Οινόης), την ώρα που συμμετείχε στην αναζήτηση του ΥΑΚ-42.

ÔÁ ÓÕÍÔÑÉÌÌÉÁ ÔÏÕ ÑÙÓÉÊÏÕ ÁÅÑÏÓÊÁÖÏÕÓ ÃÉÁÊÏÂËÅÖ ÐÏÕ ÓÕÍÅÔÑÉÂÇ ÓÅ ÏÑÅÉÍÇ ÐÅÑÉÏ×Ç ÔÇÓ ÐÉÅÑÉÁÓ

Και τα πέντε μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Τελικά τα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους εντοπίστηκαν από ένα πιλότο ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, μόλις πέντε χιλιόμετρα και σε ευθεία γραμμή από το σημείο όπου χάθηκε από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας. Νεκροί ήταν και οι 72 επιβαίνοντες.

Το κυβερνητικό Falcon και ο Γιάννος Κρανιδιώτης

1. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σκόρπισαν τη θλίψη στην ελληνική κοινωνία. Ένα αεροσκάφος τύπου Falcon απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό του Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει δε Διαβαλκανική σύσκεψη. Σε αυτό επέβαιναν μεταξύ άλλων ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι.

2

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement