Τέξας: Δυο τρύπες μεγαλώνουν συνεχώς και «απορροφούν» το έδαφος γύρω τους [Βίντεο]

Advertisement

Γεωλόγοι του Southern Methodist University καθώς και κάτοικοι των Wink και Kermit στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξή ενός εκπληκτικού φυσικού.

Στην περιοχή δημιουργείται μία μεγάλη λίμνη, από δύο τεράστιες τρύπες που προκλήθηκαν με φυσικό τρόπο στην επιφάνεια, μετά από καθίζηση των κατώτερων στρωμάτων.

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν τις δύο μεγάλες τρύπες, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη, να επεκτείνονται και να «απορροφούν» το έδαφος γύρω τους.

Οι Κινέζοι ερευνητές, Zhong Lu και Jin-Woo Kim προειδοποιούν μέσα από πρόσφατο άρθρο τους ότι το φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί εξαιρετικά βίαια, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τεραστίων διαστάσεων κατάρρευση του εδάφους, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή κρύβει στο υπέδαφός της μεγάλα κενά με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αναφέρει η Daily Mail.

«Η κατάρρευση μπορεί να είναι καταστροφική και απρόβλεπτη ως προς την έκτασή της», ανέφεραν οι ερευνητές, που παρακολουθούν μέσω δορυφόρου το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους δυο ερευνητές η ανάλυση από το δορυφόρο φανερώνει την πιθανότητα να δημιουργηθούν ξαφνικά και άλλες τρύπες, δημιουργώντας μία μεγάλη λίμνη στην περιοχή αυτή. Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχει ερμηνευθεί πλήρως, ενώ είναι άδηλο σε ποια έκταση μπορεί να εξελιχθεί.

Η πρώτη τρύπα άνοιξε το 1980 και η δεύτερη το 2002 ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται χάρη στην αλλαγή των επιπέδων των υπόγειων υδάτων και τη διάλυση ανόργανων συστατικών κάτω από την επιφάνεια της γης.


Διαβάστε περισσότερα

Advertisement