Τι θα γίνουν οι σκελετοί 80 αλυσοδεμένων ανταρτών που βρέθηκαν στο Φάληρο;

Advertisement

Επιστημονικά λέγεται «πολυάνδριο». Είναι ένας ομαδικός τάφος με τουλάχιστον 80 νεκρούς πολύ μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που η σκανάπη εντόπισε στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου.

Ο τάφος μας παραπέμπει στα χρόνια που η Δημοκρατία δεν έχει ακόμα εγκαθιδρυθεί, που οι αριστοκράτες πολεμούσαν μεταξύ τους για την εξουσία με μάχες γεμάτες αίμα.

Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα παραπέμπει συγκεκριμένα στο «Κυλώνειον άγος», την οργή των θεών για την εκτέλεση των ανδρών που κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα.

Ο λόγος για τους οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Κύλωνα τον 7ο αιώνα π.Χ. οι οποίοι παρ’ ότι κατέφυγαν ως ικέτες σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους.

Εντοπίστηκε εκεί όπου όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κι εδώ περιπλέκονται κάπως τα πράγματα.

Τι θα απογίνουν οι σκελετοί;

Μετά την ικανοποίηση για την ανακάλυψη το ερώτημα που δέσποσε στο πρόσφατο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα ευρήματα αυτά.

Η αρμόδια Εφορεία ζήτησε απλώς συνέχιση της ανασκαφής με ίδια μέσα, γιατί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεχθεί να εξαιρέσει το χώρο από τις προγραμματισμένες δεντροφυτεύσεις του. Δεν προτίθεται όμως να μετάσχει και στα περαιτέρω (συντήρηση και ανάδειξη των ευρημάτων).

Η επικεφαλής της ανασκαφής, ΄Εφορος Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, δρ.Στέλλα Χρυσουλάκη με τη σειρά της ζήτησε την άμεση μετακίνηση των σκελετών, ώστε να πάψουν να βρίσκονται εκτεθειμένοι στη φθορά. Σημειωτέον ότι η ανασκαφή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεν έχουν καν ανασκαφεί οι σκελετοί από τα πλάγια.

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, διά της γεν. γραμματέως και πρόεδρου του ΚΑΣ Μαρίας Βλαζάκη, δεν φάνηκε πρόθυμη να δώσει θετική ψήφο για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής» διαβάζουμε στην enetpress. Επίσης δεν «συγκινήθηκε» από την αγωνία της ανασκαφέως για την προστασία των ευρημάτων.

Με τα πολλά, το ΚΑΣ αποφάσισε να διενεργηθεί αυτοψία ώστε την επόμενη Τρίτη να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για την τύχη των ευρημάτων.

Αναμονή μέχρι την επόμενη Τρίτη, λοιπόν, για την τύχη του ευρήματος.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement