Ο θρυλικός σαμουράι που εμπνεύστηκε τις μάχες με το διπλό κατάνα!

Advertisement

Τα επόμενα χρόνια θα τα περάσει αναζητώντας μαχητές διαφορετικών πολεμικών στιλ και αναπτύσσοντας ταυτοχρόνως τη δική του τακτική, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο πατέρας του. Ο Μουσάσι είχε δώσει αρκετές μάχες μέχρι να φτάσει στην πρωτεύουσα Κιότο στα 20 χρόνια της ζωής του για να μονομαχήσει με τους καλύτερους των φημισμένων σχολών της πόλης. Όπως τα θυμόταν ο ίδιος:

«Στην ηλικία των είκοσι, πήγα στην πρωτεύουσα όπου συνάντησα διάσημους μαχητές και παρότι συμμετείχα σε αρκετές αναμετρήσεις, δεν υπήρξε φορά που να μην κατάφερα να νικήσω. Έπειτα από αυτό, ταξίδεψα από επαρχία σε επαρχία και από τόπο σε τόπο και συνάντησα μαχητές από πολλές διαφορετικές σχολές. Παρότι έλαβα μέρος σε εξήντα αναμετρήσεις, δεν έχασα ούτε μία φορά. Όλα αυτά τα περιστατικά έγιναν από τότε που ήμουν δεκατριών μέχρι που έφτασα τα είκοσι οκτώ ή είκοσι εννέα».

Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ίσως το γεγονός ότι ο σπουδαίος ρόνιν δεν μαθήτευσε δίπλα σε κανέναν σαμουράι (εκτός από τον πατέρα του στα μικράτα του), κατακτώντας τις αρετές της δικής του τακτικής αποκλειστικά μόνος: «Αφιέρωσα τον εαυτό μου στις αρχές της πολεμικής μου τέχνης και δεν είχα ποτέ όσο μελετούσα τους δρόμους των διαφόρων τεχνών κανέναν δάσκαλο. Δεν είχα κανέναν δάσκαλο σε τίποτα».

mmususshhahssiiiss15

Πραγματικός ζωντανός θρύλος θα γίνει όταν θα μονομαχήσει με τον Σεϊτζίρο, τον γιο ενός κορυφαίου μαχητή που είχε νικηθεί άλλοτε από τον πατέρα του Μουσάσι. Ο ρόνιν κράδαινε ξύλινο σπαθί και ο αντίπαλος αληθινό κατάνα, αν και αυτό δεν εμπόδισε τον Μουσάσι να τον νικήσει εύκολα, χαρίζοντάς του ωστόσο τη ζωή. Όταν σκότωσε μάλιστα τον φημισμένο και πανίσχυρο σαμουράι Ντενσιτσίρο με μία κίνηση, αφήνοντας όλη την πόλη άναυδη, ο θρύλος του προηγούνταν πια.

Ο Μουσάσι ξεπάστρεψε κατόπιν τους μαθητές του Ντενσιτσίρο που του όρμησαν μαζικά με ό,τι είχαν, λόγχες, σπαθιά και βέλη, αφήνοντας τον λαό να παραληρεί για τα κατορθώματά του. Μετά όργωσε την ιαπωνική ύπαιθρο και βρέθηκε όπου ζούσαν φημισμένοι και αξιοσέβαστοι σαμουράι, από ναούς μοναχών-πολεμιστών και αυλές σογκούν μέχρι και σχολές πολεμικών τεχνών, κερδίζοντας τους πάντες με το ξύλινο σπαθί του.

mmususshhahssiiiss8

Τη ζωή του δεν την έπαιζε βέβαια κορώνα-γράμματα για το τίποτα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να τελειοποιήσει τον δικό του δρόμο του πολεμιστή και να βρει την πνευματικότητα που τόσο αποζητούσε ως άνθρωπος. Σε ηλικία 28 ή 29 χρόνων, όπως μας λέει, ήταν έτοιμος να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο ξιφομάχο της Ιαπωνίας, τον φοβερό Σασάκι Κοτζίρο. Αφού τον σκότωσε με το σύνηθες κοντό ξύλινο σπαθί του και τον πένθησε όπως του έπρεπε, πλάι στην οικογένεια και τους οικείους του, κατάλαβε ότι η περίοδος της φονικής μαθητείας του είχε πάρει τέλος. Κανείς δεν δεχόταν εξάλλου να τον αντιμετωπίσει πια…

Ο καλλιτέχνης και στοχαστής ρόνιν

mmususshhahssiiiss5

Μην έχοντας τι άλλο να αποδείξει, ο περιπλανώμενος ρόνιν υιοθέτησε ένα ορφανό παιδί που βρήκε σε άλλη μια φονική περιπέτειά του και αποφάσισε να κρύψει το ξύλινο σπαθί του στο θηκάρι: «Κατάλαβα ότι δεν είχα υπάρξει νικητής επειδή είχα εξαιρετικές ικανότητες στις πολεμικές τέχνες. Ίσως να είχα κάποιο φυσικό ταλέντο ή να μην είχα αποκλίνει από τις φυσικές αρχές. Ή, πάλι, ίσως ο λόγος να ήταν ότι οι πολεμικές τέχνες των άλλων υπολείπονταν σε κάτι», λέει στο «Βιβλίο των πέντε δαχτυλιδιών».

«Έπειτα από αυτή την ενδοσκόπηση, αποφασισμένος να κατανοήσω καλύτερα τις βαθιές αρχές, άρχισα να ασκούμαι μέρα και νύχτα και φτάνοντας στα πενήντα μου χρόνια συνειδητοποίησα το δρόμο αυτής της πολεμικής τέχνης πολύ φυσικά. Έκτοτε πέρασα τα χρόνια μου χωρίς να πάρω το δρόμο της εξαντλητικής έρευνας. Αφιέρωσα τον εαυτό μου στις αρχές της πολεμικής μου τέχνης».

Οι εξήντα καταγεγραμμένες νίκες του Μουσάσι και οι τόσες ακόμα που πέρασαν στα «ψιλά» των βιογράφων του πιστοποιούν πράγματι πόσο κορυφαίος ήταν στο σπαθί. Αν και η αμίμητη ικανότητα στις πολεμικές τέχνες ήταν σταγόνα μόνο στον ωκεανό του ποιος ήταν πράγματι ο ρόνιν που έγραφε στίχους, ζωγράφιζε και συλλογιόταν μέρα και νύχτα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement