Ο θρυλικός σαμουράι που εμπνεύστηκε τις μάχες με το διπλό κατάνα!

Advertisement

mmususshhahssiiiss6

Στα κατοπινά χρόνια θα πάρει μέρος σε άλλους τρεις πολέμους, οδηγώντας τώρα τα στρατεύματα των αρχόντων που τον εμπιστεύονταν, καθώς είχε ήδη γράψει μια σειρά από κείμενα που φανέρωναν τις στρατηγικές αρετές και τις δαιμόνιες πολεμικές τακτικές του.

Το 1642, έπειτα από την παραίνεση-διαταγή ενός άρχοντα που τον είχε σπιτώσει, θα πιάσει ο Μουσάσι για πρώτη φορά την πένα, γράφοντας τα «Τριάντα Πέντε Άρθρα για το Χέιχο». Εμφανώς αλλαγμένος, στις λίγες -και πάντα στα πλαίσια επιδείξεων για τις ικανότητές του- μονομαχίες που έδωσε στα ύστερα αυτά χρόνια της ζωής του αντί να ξεπαστρεύει τώρα όσους τον προκαλούσαν, τους έπαιρνε μαθητές.

mmususshhahssiiiss9

Ο Μουσάσι πέρασε την τέχνη του, τη Σχολή των Δύο Σπαθιών, σε όσους τον προσέγγισαν για να τη διδαχθούν, μεταξύ αυτών και ο θετός του γιος, που έγινε όταν μεγάλωσε φημισμένος σαμουράι στην αυλή μεγάλου πολέμαρχου…

Κατοπινά χρόνια

mmususshhahssiiiss11

Τα τελευταία χρόνια του ο Μουσάσι προτίμησε να τα ζήσει ήρεμα, καθώς η υπεροχή του ήταν φανερή σε όλους. Τώρα περνούσε ακύμαντα τον καιρό του γράφοντας ποιήματα, καλλιεργώντας τσάι και εξασκώντας τις καλές τέχνες, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Τα γραπτά του έργα παραμένουν πολύτιμα, καθώς η πολεμική του τέχνη δεν βρήκε εφαρμογή μόνο στις μάχες αλλά και σε κάθε τομέα ανθρώπινης δράσης, αφού πρόκειται για πρακτική φιλοσοφία ζωής.

Ο Μουσάσι ήταν νεωτεριστής και άνθρωπος πάντα πρακτικός, απορρίπτοντας κάποια στιγμή την παραδοσιακή μορφή των πολεμικών τεχνών για να γίνει εκφραστής ενός νέου και πρωτότυπου στυλ που στηριζόταν στην αυθεντικότητα της μάχης, την οποία ήξερε εξάλλου πολύ καλά. Κι έτσι το «Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών» δεν είναι απλώς ένα γεμάτο αινίγματα και μυστήριο κείμενο πάνω στην επιδεξιότητα του ξίφους και τις πολεμικές τέχνες, αλλά ένα πρακτικό βοήθημα ζωής που μελετήθηκε ενδελεχώς από ιστορικούς και στοχαστές μέχρι οικονομολόγους και μαρκετίστες.

Ο Μουσάσι έδειξε πως ό,τι μπορεί να κάνει ο σαμουράι στη μάχη, μπορεί να το επαναλάβει σε κάθε του σχέση, την ίδια ώρα που ό,τι εφαρμόζεται στη μονομαχία, ισχύει και για τον πόλεμο. Η τέχνη του δεν έχει όρια, καθώς ο αυτοδίδακτος αυτός δάσκαλος και στοχαστής προικοδότησε την ανθρωπότητα με έναν ουσιαστικό οδηγό αυτοβελτίωσης που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δράσης.

mmususshhahssiiiss12

Πέρασε εξάλλου όλη την κατοπινή ζωή του, ξεκινώντας από το 30ό έτος της ηλικίας του, μελετώντας και αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές του ολιστικού συστήματός του. Όπως μας λέει ο ίδιος, στην επιφοίτηση δεν θα έφτανε πριν από το 49ο έτος της ζωής του. Τα τελευταία του χρόνια αποσύρθηκε στη σπηλιά ενός βουνού, περνώντας τα στερνά του σωστός ερημίτης. Εκεί έγραψε το βιβλίο του.

Ο ασίγαστος Μουσάσι δεν παντρεύτηκε ούτε νοικοκυρεύτηκε ποτέ, περνώντας τον καιρό του ως περιπλανώμενος μαθητής της ζωής. Την απίστευτη φήμη που είχε αποκτήσει θα μπορούσε εύκολα να την εξαργυρώσει με πλούτο και τιμές, αν και εκείνος προτίμησε να γίνεται συνεχώς καλύτερος άνθρωπος.

Έχοντας αποσυρθεί από τη δημόσια σφαίρα για το καταφύγιό του ήδη από το 1643, ολοκλήρωσε το σπουδαίο πόνημά του τον δεύτερο μήνα του 1645. Στις 12 του πέμπτου μήνα, διαισθανόμενος το τέλος του, μοίρασε τα επίγεια αγαθά του, εμπιστεύτηκε το χειρόγραφό του στον πιστότερο μαθητή του και έκλεισε τελικά τα μάτια του στην απροσπέλαστη σπηλιά του στις 13 Ιουνίου 1645.

mmususshhahssiiiss14

Δίπλα του βρέθηκε ένα σημείωμα («Ο Δρόμος του να Βαδίζεις Μόνος»), στο οποίο κατέγραψε τις 21 αρετές που πρέπει να διαθέτει κάποιος και να διαπνέουν συνάμα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όσο για το μεγάλο μάθημα ζωής, το είχε ήδη πει στο «Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών»: «Βήμα με βήμα, περπάτησε τον δρόμο των χιλιάδων χιλιομέτρων. Σήμερα νικάς τον χθεσινό εαυτό σου. Αύριο νικάς τους κατώτερούς σου ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ενταφιαζόταν τελετουργικά στο χωριό της αρεσκείας του, ένας κεραυνός έσκισε τον γαλάζιο ουρανό, κατατρομοκρατώντας τους παριστάμενους. Όπως είπαν, ο θάνατος ενός ενάρετου και ηθικού ανθρώπου ταρακουνά πάντα τον άλλο κόσμο…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement