TIME: Γιατί έχουν βάλει στόχο την Ευρώπη -Οι 5 λόγοι που οι τρομοκράτες «χτυπούν»

Advertisement

Με μια εξαιρετική ανάλυση κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος, ο αρθρογράφος του γνωστού περιοδικού «TIME», Ιαν Μπρέμερ, παρουσιάζει τους πέντε κυριότερους λόγους που η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε «αδύναμο κρίκο» και «αγαπημένο» στόχο των τρομοκρατών.

Από το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ήπειρος, έως τον αυξανόμενο λαϊκισμό και την δημαγωγία των πολιτικών της, η Ευρώπη έχει καταλήξει ευάλωτη, στο στόχαστρο των τρομοκρατών του ISIS.

Οι βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες σηματοδότησαν την τρίτη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη τους τελευταίους 15 μήνες, από την στιγμή δηλαδή που το ISIS ανακοίνωσε ότι ξεκινά τον παγκόσμιο «ιερό» πόλεμο του.

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι, σύμφωνα με το «TIME», που εξηγούν το γιατί η Ευρώπη έχει γίνει ο νούμερο 1 στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας:

Ήττες σε Ιράκ-Συρία
inner

Ο σημερινός κύκλος της βίας ξεκίνησε στις Βρυξέλλες τον Μάιο 2014, όταν ένας τζιχαντιστής-Γάλλος υπήκοος, που συνδέεται με το ISIS, άνοιξε πυρ στο Εβραϊκό Μουσείο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Συνεχίστηκε έπειτα με την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, το χτύπημα στην Συναγωγή στη Δανία, τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, για να καταλήξει σήμερα, στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότεροι από 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ε.Ε να έχει κατατρομοκρατηθεί.

Ενώ το ISIS ανέλαβε αυτή την φορά την άμεση ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πολλά από τα προηγούμενα χτυπήματα είχαν πραγματοποιηθεί από άτομα που είχαν «εμπνευστεί» από το ISIS , αλλά δεν ήταν μέλη του, κάτι που βέβαια δεν τα καθιστά λιγότερο ανατριχιαστικά. Το ISIS έχει πραγματοποιήσει ή «εμπνεύσει» περίπου 75 τρομοκρατικές επιθέσεις σε 20 χώρες, εκτός της Συρίας και του Ιράκ, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Ένας από τους κυριότερους λόγους που το ISIS έχει μεταφέρει την Τζιχαντ του σε παγκόσμιο επίπεδο, βασίζεται καθαρά στην στρατηγική του να στοχεύει «ξένους άπιστους» στο εξωτερικό, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στα ίδια του τα εδάφη. Το χαλιφάτο συνεχίζει να χάνει εκτάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου μόνο από τον Ιανουάριο του 2015 έχει απολέσει το 22% του εδάφους του στο Ιράκ και στη Συρία, με το 8% να χάνεται μόνο κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Ο κόσμος πρέπει να προετοιμάζεται για μια όλο ένα και πιο σφοδρή (αλλά και σε απελπισία) Τζιχάντ, με τους ισλαμιστές να χτυπούν με κάθε ευκαιρία.

Δεξαμενή στρατολόγησης
inner

Ενώ οι τοποθεσίες που οι τρομοκράτες επιλέγουν να επιτεθούν θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τυχαίες, η επιλογή των πόλεων στις οποίες αυτές πραγματοποιούνται δεν είναι καθόλου. Από το 2012 μέχρι και το 2015, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έφυγαν από το Βέλγιο με κατεύθυνση περιοχές στο Ιράκ και στη Συρία που ελέγχονται από το ISIS, καθιστώντας το Βέλγιο την χώρα της Ε.Ε με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν «δεξαμενή» ξένων μαχητών του ισλαμικού κράτους. Σε απόλυτους αριθμούς, τον «τίτλο» θα κέρδιζε η Γαλλία, καθώς κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 1.200 άνθρωποι ταξίδεψαν από τη Γαλλία προς το Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στην τζιχάντ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες με τις περισσότερες επιθέσεις είναι και τα δυο κράτη με την μεγαλύτερη «παραγωγή» μαχητών για την ισλαμική τρομοκρατία. Και οι δύο είναι το σπίτι μερικών από τις πιο ριζοσπαστικοποιημένες και εξτρεμιστικές μουσουλμανικές συνοικίες της ευρωπαϊκής ηπείρου (όπως το Molenbeek στις Βρυξέλλες, και τα banlieues στο Παρίσι).

Όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέφουν στις; χώρες καταγωγής τους -Βέλγοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 117 από τους 400 που έφυγαν για τη Μέση Ανατολή έχουν επιστρέψει ήδη στο Βέλγιο, έχουν συνήθως δίκτυα φίλων και συνεργών που τους περιμένουν, έτοιμοι να τους βοηθήσουν και να τους παράσχουν καταφύγιο. Όταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από την 10μελη τρομοκρατική ομάδα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε ότι κρυβόταν στο Molenbeek για περισσότερο από 4 μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, κάτοικοι του προαστίου πετροβόλησαν τις ειδικές δυνάμεις..

Προσφυγική Κρίση
innerΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement