Το Curiosity έτοιμο για οδήγηση… 4×4 – Θα προσπαθήσει να ανεβοκατέβει έναν αμμόλοφο του Άρη

Advertisement

Μια νέα δοκιμασία ετοιμάζεται να φέρει εις πέρας το Cuiriosity.

Το ρομπότ της NASA που εξερευνά τον Άρη θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το εμπόδιο ενός αμμόλοφου του Κόκκινου Πλανήτη.

Επικίνδυνη… οδήγηση

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ του Άρη τον Αύγουστο του 2012 προκειμένου να εξετάσει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Αυτή τη στιγμή το ρομπότ προσπαθεί να φτάσει σε μια μικρή κοιλάδα του κρατήρα και οι υπεύθυνοι της αποστολής έχουν επιλέξει μια διαδρομή στην οποία το Curiosity δεν θα περάσει πάνω ή δίπλα από «κοφτερά» πετρώματα τα οποία πιθανώς να προκαλέσουν ζημιές στους τροχούς του. Όμως στο ασφαλές «μονοπάτι» που κινείται το ρομπότ βρίσκεται αυτός ο αμμόλοφος που έχει ύψος ένα μέτρο.

Η προσπάθεια φέρνει στον νου των επιστημόνων της NASA τον ρομποτικό εξερευνητή Spirit που το 2009 χάθηκε σε μια «παγίδα» άμμου στον Άρη.

Παρά το γεγονός ότι το Curiosity είναι πολύ πιο προηγμένο από το Spirit, τα μέλη της αποστολής έχουν σχεδιάσει μια άκρως προσεκτική μετακίνηση του ρομπότ στον αμμόλοφο ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τον όποιο κίνδυνο να υποστεί βλάβη.

Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι το να κρύβεται κάτω από την άμμο κάποιο πέτρωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ρομποτικό εξερευνητή.

Το Curiosity βρίσκεται στους πρόποδες του αμμόλοφου και τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο αμμόλοφος αλλά και η περιοχή στην οποία θα συνεχίσει την πορεία του αν καταφέρει να τον περάσει.

Advertisement